Nasveti za gojenje zelenjave in zelišč

Bučni tuneli

Buče v zrakuBuče za razvoj in velik pridelek potrebujejo veliko prostora. Če jih posadimo na na zelenjavni vrt, bodo hitro začele siliti na sosednje grede. Z oporo jim lahko pomagamo v zrak in naredimo zanimivo bučno »steno,« a moramo biti previdni, da se buče zaradi teže plodov ne poškodujejo. Ena izmed možnosti, ki je sicer priljubljena na daljnem vzhodu, pa so tuneli iz buč.

Določanje tipa vrtne zemlje

Kadar beremo številne nasvete glede priprave vrtnih tal, zasledimo, da imajo dobra vrtna tla veliko organske snovi in da so ilovnata. Peščena in glinena tla so manj primerna za vrtove, saj rastline v njih slabše uspevajo. V peščenih tleh voda hitro odteka, prav tako pa se hitro izpirajo hranilne snovi. Glinena tla zadržujejo vodo, so slabo zračna in korenine rastlin lahko hitro gnijejo. So težka za obdelovat. Ilovnata tla nudijo rastlinam najboljše rastne pogoje in so najbolj primerna za vrtove.

Dvignjena lesena greda

Z enostavno leseno gredo lahko zelenjavno ali cvetlično gredico nekoliko dvignemo nad tla. Takšna greda ima vizualni in praktični učinek. Izdelava nizke lesene grede je enostavna, saj potrebujemo le nekaj primernega lesa in nekaj spretnosti.

Gojenje buč

BučeBuče so zelenjava, ki jo v Sloveniji gojimo za pridelovanje bučnega olja (predvsem v Pomurju) in tudi za prehrano. Iz buč je mogoče pripraviti različne juhe, priloge, pite in drugo. So odlična vrtnina, ki nam popestri prehrano v jesenskih in zimskih dnevih. Če jih pravilno shranimo, jih lahko uživamo še do tri mesece po pobiranju.

Gojenje korenovk

KorenjeMed korenovke štejemo zelenjavno, ki ustvari koren, ki ga uživamo. Koren (lahko tudi gomolj) je odebeljena korenina ali odebeljeni del stebla. V ta del rastlina shranjuje hranilne snovi. Pomembna lastnost korenovk je, da jih je lahko dokaj enostavno shranjevati daljši čas v kleti.

Gojenje zelišč in začimb na notranjih okenskih policah

Jeseni, ko pride v deželo mraz, zelišča na prostem ne proizvajajo več novih listov, ki bi jih lahko uporabili v kuhinji. Nekatera propadejo, druga pa mirujejo. Zelišča in začimbe lahko gojimo v lončkih in posodah na okenskih policah v notranjosti stanovanja ali hiše. Zahtevajo pa tako posajena zelišča nekoliko več nege.

Hitro rastoče vrtnine

Zelenjava v košariSveža zelenjava čim hitreje, je moto številnih vrtičkarjev. Spomladi želimo imeti čim prej prvi pridelek z vrta, pa tudi čakanje pol leta ali dlje, da zelenjava postane primerna za uživanje, je včasih preprosto predolgo. Pri načrtovanju vrtnih gred predvidimo dovolj prostora za hitro rastočo zelenjavo, da bomo imeli pridelek že kmalu po sejanju ali sajenju.

Izravnava zemljišča za ravno trato in grede

Zemljišče, kjer urejamo vrt, skoraj nikoli ni ravno. Je valovito, kar je sicer lahko v določenih primerih nemoteče, vendar pa običajno želimo čim bolj ravne površine gred in trate. Zato moramo teren izravnati.

Kako povečati število deževnikov v vrtni zemlji?

Deževniki so koristne živali v vrtu. Z ritjem po zemlji rahljajo zemljo in omogočajo dostop zraka do korenin. Hranijo se z odmrlim organskim materialom, kot so listi in stebla rastlin. Te pojedo, predelajo in izločijo. Njihov izloček je zelo kakovostno gnojilo, ki koristi rastlinam. Vsebuje veliko dušika, fosforne kisline, kalija in magnezija. Zaradi tega jih skušamo imeti v vrtu čim več.

Koristne živali v vrtu

Žaba v vrtuVrt ob hiši je okolje, kjer svoje domovanje najdejo številne divje živali. Nekatere se naselijo za stalno, druge pa ga lahko le obiskujejo. Z leti se pestrost živali povečuje, saj se vrt razvija in omogoča življenje novim živalskim vrstam. Pomembno je le, da v vrt ne posegamo na način, ki uničuje živalska bivališča, živali, ali preprečuje živalim naselitev.

Naravna zaščita jagod pred škodljivci

jagodeJagode napadajo številni škodljivci, ki zmanjšujejo količino pridelka. Škodljivcev je več tam, kjer gojimo jagode na večjih površinah. Pomagamo si lahko s sajenjem rastlin, ki škodljivce odganjajo in z drugimi pripomočki, ki so naravi prijazni.

Nasveti za vzgojo debelega in zdravega korenja

KorenjeGojenje korenja je enostavno, zahteva pa nekaj potrpljenja. S pravilnim sejanjem in nego lahko vzgojimo debelo in slastno korenje. Najpogosteje se odločimo za oranžno korenje, gojimo pa lahko tudi rumeno ali belo korenje, pa tudi temno vijolično.

Nega sejančkov

SejančkiKo semena vzklijejo, imamo drobne rastlinice s kličnimi listi - sejančke. Sejančke moramo pravilno negovati, je pa odvisno, mesta sejanja, kako bomo zanje skrbeli.

Odpadanje kumar

Kumare bujno cvetijo, začnejo se razvijati plodovi, ki pa nato še majhni odpadejo ali propadejo. Obeti za pridelek so v času cvetenja veliki, dejanski pridelek pa je lahko majhen. Eden izmed razlogov za odpadanje oz. propadanje kumar je slaba oprašenost cvetov. Če cvet ni dovolj dobro oprašen, se kumare ne razvijejo, ker se rastlin to ne izplača.

Oznake na sveže posejanih gredah

Oznake na zelenjavni grediSpomladi prekopljemo zelenjavne grede ali grede z enoletnicami, jih uredimo in posejemo nove rastline. Ko zaključimo z delom, je pred nami rjava površina urejenih gredic. Čeprav si na začetku zapomnimo, kaj smo kam posejali, pa bo spomin počasi zbledel, in ko bodo prve rastlinice prilezle iz zemlje, bomo le še približno vedeli, kje je kaj. Zato je smiselno, da označimo, kje smo kaj posejali.

Pospeševanje kaljenja semen

KalčekSejanje semen je prvi korak do čudovitega cvetja ali okusne zelenjave. Pripravi grede, setvenih pladnjev ali lončkov sledi sejanje semen. Semena lahko posejemo ali posadimo v zemljo in čakamo, da vzklije. Čas kalitve je odvisen od temperature, svetlobe in seveda lastnosti rastline. Kaljenje lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov. Uspešnost je odvisna od kakovosti semen in od ustreznosti pogojev, ki jih zagotovimo. Kaljenje semen lahko pospešimo z nekaterimi enostavnimi ukrepi.

Potrebe zelenjave po dušiku

Dušik potrebujejo rastline za sintezo organski snovi. Je nujno potreben za rast rastlin, pri čemer različne rastline potrebujejo različne količine dušika. Pri kolobarjenju v vrtu je treba poznati, katere rastline potrebujejo več dušika in katere manj. Temu lahko prilagodimo način in količino gnojenja, prav tako pa zaporedje rastlin na gredi. Na gredi, kjer smo prvo leto gojili zelenjavo, ki ima velike potrebe po dušiku, drugo leto sejemo in sadimo zelenjavo z zmerno potrebo po dušiku in tretje leto rastline z majhnimi potrebami po dušiku.

Preganjanje krta iz vrta

Krt je na pogled prijazna žival, ki živi pod zemljo. Kosmati črni krti vzbujajo prijetne občutke, kadar pokukajo iz zemlje in jih imajo še posebej radi otroci. K njegovi simpatičnosti zagotovo prispevajo tudi risanke, kjer je krt prijazen in simpatičen lik.

Priprava naravnih zeliščnih škropiv

Naravna škropiva za uporabo v vrtu lahko izdelamo sami. Potrebujemo zelišča in rastline, ki jih lahko naberemo v vrtu ali pa v naravi, vodo, primerne posode in v nekaterih primerih tudi kuhalnik.

Rastline za zeleno gnojenje

Zeleno gnojenje je način gnojenja gred, kjer na grede posejemo določeno vrsto rastlin, ki jih ob koncu sezone vkopljemo. Med rastlinami za zeleno gnojenje so najbolj pomembne metuljnice (stročnice), ki vežejo dušik iz zraka in obogatijo zemljo z njim. Kupimo lahko že pripravljene mešanice za zeleno gnojenje, ki imajo vnaprej predviden učinek na grede.

Rastline, ki odganjajo muhe

muha na listuMuhe so nadležne žuželke, ki za povrh prenašajo številne bolezni. Predvsem poleti in zgodaj jeseni so še posebej moteče, saj jih je povsod veliko. Letajo okoli nas, sedajo na hrano in nas motijo pri vsakodnevnih opravilih. Težko jih je ujeti, če pa jih uspemo, pa jih hitro zmečkamo in naredimo madež na steni, oknu ali mizi. Na vrtu ali na okenski polici lahko gojimo nekatere rastline, ki uspešno odganjajo muhe.

Ročno opraševanje cvetov

CvetDa rastlina lahko ustvari semena, iz katerih se razvijejo nove rastlinice, mora priti do oprašitve cveta oz. oploditve. Za opraševanje običajno skrbijo čebele, čmrlji, muhe, metulji in druge žuželke ter veter. V določenih primerih (npr. gojenje v rastlinjaku ali zimskem vrtu) pa žuželke ne morejo do cvetov in do oprašitve ne pride.

Rumenenje bazilike – preprečevanje in zdravljenje

Bazilika - listiBazilika je priljubljeno zelišče, ki ga gojimo na vrtu in tudi v lončkih na okenski polici ali na balkonu. Gojenje v lončkih preko zime nam zagotavlja, da lahko v kuhinji vse leto uporabljamo svežo baziliko. Bazilika je enoletnica, ki je zelo robustna in, razen veliko vode, ne potrebuje druge nege.

Rumenenje in spremenjene barve listov zaradi pomanjkanja hranil

Solata na grediVrtnine za zdravo rast in normalen razvoj potrebujejo ustrezna hranila. Čeprav je zemlja na vrtu z organsko snovjo bogata in videti zdrava, se lahko zgodi da nekatera zelenjava preprosto noče lepo uspevati. Listi se razbarvajo, porumenijo ali pa porjavijo. Takšne rastline ne uspevajo in pridelek bo slab ter skromen. Vzrok za težave je pomanjkanje mikrohranil, kot so magnezij, bor, fosfor, kalij, kalcij, železo. Vzrok je lahko tudi pomanjkanje dušika, kar lahko pomeni premalo organske snovi.

Sajenje in vzgoja paradižnika

Paradižnik je zelenjava, ki jo številni radi pridelujejo v domačem vrtu. Običajno bogato obrodi slastne paradižnike, ki jih potem pojemo v solati ali surove. Seveda jih lahko uporabimo tudi za kuhanje, vendar je zrel svež domač paradižnik kar škoda skuhati.

Sejanje v lepih ravnih vrstah

KorenjeZelenjavo, kot je korenje, motovilec in redkvica, običajno sejemo v ravne vrste. V gredo z motiko izkopljemo nekaj centimetrov dolg jarek in vanj razporedimo semena. Če jih sipljemo iz roke, jih je zelo težko razporediti enakomerno in na nekaterih mestih bodo pregosto, drugje preredko. Z uporabo vrvice lahko semena razporedimo veliko bolj enakomerno, tako pa bo treba kasneje odstraniti manj rastlinic.

Shranjevanje buč

BučaJeseni, običajno oktobra ali novembra, dozorijo velike oranžne buče. Če imamo katero od drugih sort, so lahko tudi bele, rumene, zelene ali pisane. Buče so priljubljene, ker jih lahko pripravimo na različne načine, vsebujejo pa tudi veliko vitamina C in B. S pravilnim shranjevanjem jih lahko obdržimo dolgo časa, v izjemnih primerih tudi do maja prihodnje leto.

Shranjevanje bučk

Bučke v poletnih mesecih bogato rodi. Če imamo v zelenjavnem vrtu dovolj dobre pogoje in bučk ne napadejo plesni ali druge bolezni, bo pridelek zelo bogat. Pridelek je lahko tako bogat, da bučk ne bomo mogli sproti pojesti. Bučke lahko na različne načine shranimo in jih uporabimo kasneje preko jeseni in zime.

Ugodne in neugodne sosede na zelenjavni gredi

Na zelenjavnem vrtu lahko sadimo ali sejemo zelenjavo na mešanih gredah. Različna zelenjava ima na drugo zelenjavo različen vpliv. Zato med seboj sadimo le tisto zelenjavo, ki ima ugoden vpliv, medtem ko pazimo, da zelenjavo, ki ima medsebojno neugoden vpliv sadimo čim bolj narazen.

Nekatero zelenjavo je smiselno saditi skupaj, saj nekatere vrste odganjajo škodljivce, ki napadajo drugo vrsto. Tako čebula odganja korenjevo muho in jo običajno sadimo skupaj s korenjem.

Varno delo s pesticidi

V vrtu naj ne bi uporabljali kemičnih snovi za zatiranje plevelov (herbicidi), gliv oz. bolezni na rastlinah (fungicidov) in škodljivih žuželk (insekticidi). Te snovi, ki jim rečemo pesticidi, so kemične spojine, ki imajo velik vpliv na okolje. Ne le, da uničijo tisto, čemur so namenjene, temveč negativno vplivajo na številne živali in rastline. Tudi ljudje nismo imuni na njihovo učinkovanje. Pri pretirani ali nepravilni uporabi lahko povzročijo težave, lahko pa zaidejo tudi sadje in zelenjavo, ki jo pridelamo na vrtu.

Vpliv lune na zelenjavo in druge rastline

V izročilih naših dedkov in babic so številne informacije o tem, kdaj saditi ali sejati posamezne rastline glede na lunine mene. Luna ima vpliv na Zemljo, ki ga opazimo predvsem kot plimovanje. Vpliv lune na gojenje zelenjave so opazili že naši predniki. Da so imeli obilnejši pridelek, so se začeli ravnati po luninih menah.

Vrste ali tipi vrtnih tal

Ko se odločamo za sajenje različnih rastlin, se vedno srečamo z njihovimi zahtevami glede rastišča in vrtnih tal. Običajno so kot vrsta vrtnih tal ali tip tal navedeni: peščena tla, ilovnata tla in glinena tla. Vsak tip tal ima svoje lastnosti in vse rastline ne uspevajo v vseh vrstah tal.

Vzroki, zakaj redkvica ne naredi redkvice

Rdeča redkev ali redkvica je priljubljena zelenjava na številnih zelenjavnih vrtovih. Redkvice je lahko gojiti, hitro zrastejo in jih imajo tako otroci kot tudi starejši. Uživamo lahko surove, takoj, ko jih izpulimo iz zemlje in operemo. Čeprav je redkvico zelo lahko gojiti, pa se lahko srečamo s težavo, da ne ustvari slastnih in zaželeni plodov - redkvic. Na gredi so veliki in lepo razviti listi, ko pa redkvico izpulimo, pa dobimo le 1 do 5 mm debelo glavno korenino z nekaj stranskimi koreninicami. Razočaranje, predvsem pri otrocih, je veliko.

Zasaditve zelišč v posodah

Zelišča v posodiGlavna prednost gojenja zelišč v posodah je, da lahko zelišča gojimo na okenski polici, terasi ali balkonu. Jeseni, ko se temperature znižajo, jih lahko prenesemo v toplejše notranje prostore in imamo preko cele zime na voljo sveža zelišča, ki sicer v našem okolju zime ne preživijo. Sajenje posameznih zelišč v lastne lončke je enostavno in ne zahteva tehtnejšega razmisleka. Če pa delamo v posameznih lončkih kombinirane zasaditve, pa je smiselno premisliti, katera zelišča posaditi skupaj.

Zaščita pred pticami

Ptice so zelo koristne živali, ki pospravijo veliko količino škodljivcev na zelenjavi, sadju in drugih rastlinah. Številne ptičje vrste bodo redno obiskovale vrt, nekatere pa bodo v njem našle svoje domovanje. Ker so koristne, skušamo privabiti čim več ptic, kar lahko storimo z namestitvijo valilnic in s krmljenjem v zimskem času. Ptice lahko v vrtu povzročajo tudi škodo na rastlinah in zmanjšajo pridelek ali uničijo cvetove. Če je škoda velika, poskrbimo, da rastline zaščitimo pred pticami.

Zaščita vrta pred divjadjo

Vrtove, ki so v bližini gozdov ali velikih travnikov in polja, pogosto obiskuje različna divjad.

Zaščita vrta pred točo

TočaToča vsako leto v Sloveniji povzroči veliko škodo na poljih, v sadovnjakih, vrtovih in tudi na vozilih in objektih. Pogled na vrt, uničen zaradi toče, je žalosten. Rastline ležijo po tleh, v listih so luknje pridelek sadja in zelenjave pa je običajno povsem uničen. Da nam morebitna toča ne bo uničila vsega pridelka, je smiselno zelenjavni vrt in sadovnjak ustrezno zaščititi.

Zaščita zelja, cvetače in drugih kapusnic pred škodljivci

ZeljeZaradi spreminjanja podnebja in s tem vremena je vedno več težav s pridelovanjem kapusnic, ki jih vedno bolj ogrožajo različni škodljivci. Topla poletja, mile zime in veliko dežja spodbuja razmnoževanje škodljivcev, ki napadajo brokoli, zelje, cvetačo, kolerabo, ohrovt, brstični ohrovt, redkev idr. Škodljivcev se vedno lahko lotimo s kemičnimi sredstvi, vendar pa obstajajo številne nekemične metode.

Zatiranje polžev

PolžPolži so pogosto huda nadloga v zelenjavnem vrtu. Če jih je preveč, povzročajo veliko škodo na vrtninah. Zelenjava jim predstavlja vir hrane in že v nekaj dneh lahko uničijo vse, kar smo posadili. Polži povzročajo škodo tudi na okrasnih rastlinah. Med bolj prizadetimi so dalije.

Zatiranje strun

Strune so ličinke hroščev pokalic. Pri nas se pojavlja vsaj 150 vrst pokalic, največ škode pri nas pa povzroča 10 vrst iz rodu Agriotes. Na vrtu največkrat opazimo drobne »črvičke« v zemlji, ki napadajo gomolje krompirja in žrejo korenine drugih vrtnin. Zaradi tega vrtnine propadejo, gomolji krompirja pa so poškodovani, a povsem užitni.

Zelišča, ki jih lahko gojimo v stanovanju

V notranjih prostorih lahko preko zime gojimo številna zelišča. Tako so v kuhinji na voljo sveže začimbe preko cele zime.

Življenjska doba semen

Skoraj vsakdo, ki ima svoj vrt se prej, ko slej sreča z vrečko s semeni, ki leži na kakšni polici ali škatli že leto, dve ali dlje. Najpomembnejše vprašanje, ki se postavi pri tem, je, ali bodo semena vzklila. Rok trajanja semen je odvisen od več dejavnikov, najpomembnejša pa sta vrsta rastline in način, kako so bila semena shranjena.

Zorenje nezrelega utrganega paradižnika

Nezrel paradižnikZrel rdeč paradižnik je dobrega okusa in primeren za uživanje. Zgodi pa se, predvsem ob koncu poletja ali jeseni, da na rastlinah paradižnika ostanejo zeleni plodovi, ki zaradi vremenskih razmer ne bodo dozoreli. Zeleni paradižnike imamo tudi, če se rastline posušijo zaradi bolezni preden paradižniki dozorijo. Včasih pa pri trganju po pomoti utrgamo nezrel paradižnik, ali pa ta sam odpade, ko pobiramo že zrele. Zelenih paradižnikov nam ni treba zavreči, temveč lahko zelo enostavno dosežemo, da dozorijo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem