Dom in vrt

Vrt je sestavni del doma, če živimo v hiši ali v atrijskem stanovanju, kjer imamo možnost imeti vrt. Vrt je, predvsem v spomladanskem in poletnem času, podaljšek doma in kot takšnega ga moramo upoštevati. Med domom in vrtom ne sme biti ostre ločnice, ki bi nas ločevala od življenja na vrtu. Med notranjimi prostori (npr. dnevno sobo) naj bo mehak prehod na vrt. Velika steklena vrata, ki se odpirajo na teraso ali manjši leseni podest so primerna rešitev. Tako bomo lahko v slabem vremenu skozi steklo opazovali dogajanje na vrtu, ob lepem vremenu pa bomo odprli vrata in tako združili vrt z dnevnim prostorom. Lesena terasa ali podest bo skrbel, da ne bomo stopili neposredno na trato ali vrtno pot, temveč bomo imeli občutek, da je to še vedno na neki način dnevnega prostora. Ko pa stopimo s tega prehodnega dela na vrtno pot ali trato, pa smo na vrtu.

Žar na vrtu

Takšno teraso lahko izkoristimo kot kotiček za sedenje ali pa nanjo preselimo jedilnico v dnevih, ko vreme to dopušča. Z večjim napuščem, streho ali markizo lahko ta del vrta spremenimo v obedovalnico in prostor za druženje tudi v deževnem vremenu, če so temperature dovolj visoke.

Vrt in družina

Vpliv vrta na družino je velik. Z vrtom, ki se neposredno navezuje na notranje prostore, močno povečamo bivalne prostore. Vrt se v poletnem času spremeni v dnevno sobo, jedilnico, otroško sobo ali delovni kotiček. S pravilnim oblikovanjem lahko zagotovimo enako intimo, kot nam jo nudijo notranji prostori. Z visokim rastlinjem se lahko povsem skrijemo pred pogledi sosedov in morebitnih mimoidočih, če ob vrtu poteka ulica ali pot.

Otrokom lahko vrt pomeni igrišče in učilnico sočasno. Če jim namestimo nekaj igral ali pa imamo dovolj veliko trato za žoganje, se bodo lahko ure in ure igrali. Pri tem bodo ves čas v stiku z naravo in spoznavali rastline ter živali. Različne žuželke se naselijo v vsak vrt in otroci jih bodo z zanimanjem opazovali. Če imamo zelenjavni vrt, jim lahko uredimo manjšo gredo, kjer lahko sami pridelujejo zelenjavo in se tako učijo o rastlinah in njihovih potrebah. Praznovanje rojstnega dne na vrtu je zagotovo zelo prijetno doživetje za vsakega otroka, pa tudi za starše, saj bo veliko manj težav z ohranjanjem čistoče, otroci pa bodo imeli več prostora na voljo za igro.

Oče vozi otroka v samokolnici

Odraslim vrt nudi veliko. Je lahko prostor za druženje s prijatelji in drugimi družinskimi člani. Zakaj bi imeli poleti kosila v jedilnici, če jih lahko imamo na vrtu v naravi? Vrt je lahko prijeten prostor za počitek in branje knjige. Pa tudi morebitno delo za službo lahko opravimo v senci dreves v mirnem delu vrta.

Za starejše, upokojene, imata dom in vrt velik pomen. Predvsem vrt je prostor, kjer se lahko sprostijo, odpočijejo, lahko pa jim predstavlja zelo zanimiv konjiček. Številni se, ko se upokojijo, lotijo urejanja lastnega vrta. Prednosti je več. Urejanje vrta je neke vrste rekreacija. Določena vrtna delajo zahtevajo kar nekaj napora. Vrt je vir domačega sadja in zelenjave, ki lahko vpliva na stanje v denarnici. Marsikdo, se odloči, da bo po upokojitvi razširil zelenjavni vrt in doma pridelal več zelenjave. Vrt pa je lahko tudi spodbuda za druženje. Številni, ki jim je urejanje vrta konjiček, se med seboj družijo in izmenjujejo izkušnje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem