Elementi oblikovanja vrta

Okrasni element vrtaVrt je z rožami, drevesi, grmovnicami, okrasnimi travami, zelenjavo in drugimi rastlinami zelo lepo okolje. Obisk je prijetno doživetje in zanimiva izkušnja. Vendar pa sodobni vrt ni le okolje za rastline, temveč je mnogo več.

Sodobni bivalni, družinski ali ljubiteljski vrt je veliko več kot le zbirka rastlin. Je prostor, kjer se na prefinjen način prepletajo rastline z različnimi oblikovnimi elementi, ki vrt naredijo bolj pester in bolj zanimiv. Ti umetni vrtni elementi ga naredijo bolj človeškega. Ljudje smo nagnjeni k temu, da naravo urejamo in jo skušamo izboljšati po lastnih merilih.

Z različnimi oblikovalnimi elementi naredimo vrt bolj pisan. Vrtne poti in stopnice so glavna prometna žila. Služijo nam za premikanje skozi vrt in nam na tih način preprečujejo, da bi se prosto gibali po vrtu. Naključnega obiskovalca popeljejo skozi vrt mimo najpomembnejših rastlin in predelov. Poti se zlijejo s podobo vrta. Terasa, paviljon in prostori za posedanje pa nam omogočajo, da posedimo, uživamo in se družimo.

Vrtno pohištvo je sestavni del večine vrtov, prednjači pa v družinskem vrtu. Vrtna miza z vrtnimi stoli ali klopmi je običajno osrednje mesto vrta ali pa vsaj njegov najpomembnejši del. Če dodamo še vrtni žar ali vrtno kuhinjo, pa je to odlično mesto za preživljanje toplih dni na prostem ob sveže pripravljeni domači hrani.

Če smo nekoliko bolj umetniško navdahnjeni, lahko vrt popestrimo z različnim okrasjem. Cvetlični lonci in posode različnih barv in oblik so lahko zanimivi okraski vrta. Premišljeno postavljen kip, sončna ura ali vodnjak bodo vrt naredili drugačen od vrta, kjer prevladujejo le rastline.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem