Nasveti za posamezne vrtne elemente

Bučni tuneli

Buče v zrakuBuče za razvoj in velik pridelek potrebujejo veliko prostora. Če jih posadimo na na zelenjavni vrt, bodo hitro začele siliti na sosednje grede. Z oporo jim lahko pomagamo v zrak in naredimo zanimivo bučno »steno,« a moramo biti previdni, da se buče zaradi teže plodov ne poškodujejo. Ena izmed možnosti, ki je sicer priljubljena na daljnem vzhodu, pa so tuneli iz buč.

Izbira in polaganje lesenih tlakovcev

Poti v vrtu in predele, kjer se zadržujemo, lahko tlakujemo z lesom. Z lesenimi tlakovci lahko tlakujemo tudi terase, območje ob bazenu, kotičke za posedanje in tla paviljonov. Leseni tlakovci so lepi na pogled in imajo svoj čar, problem pa je, da niso obstojni in dokaj hitro propadejo na stalni vlagi.

Izdelava betonskega temelja za nizek zid

Vsi zidovi morajo biti stabilni. Če kamenje, zidake ali opeko položimo na zemljo, se bo zid začel hitro posedati, bo razpokal in se na koncu sam od sebe podrl. Zato moramo utrditi tla, da bo zid stabilen in trajen.

Kako zapolniti špranje med ploščami

Plevel na vrtni potiPri vrtnih poteh ali terasah iz tlakovcev, kamnitih ali betonskih plošč, so na stikih med njimi različno velike špranje. Te špranje so lahko namensko širše, ali pa skušamo narediti čim ožje. Kakorkoli, običajno se vanje zarastejo rastline, ki jih ne želimo – plevel. Če želimo špranje imeti lepe, a nam pletje ne gre od rok, ne želimo pa uporabljati herbicidov, kisa, vroče vode ali plamena za uničevanje, lahko posadimo nekatere pritlikave rastline.

Kopališče za ptice

Ptičje kopališče ali bazenček je posoda, v kateri se lahko ptice kopajo in pijejo vodo. Ptičje kopališče je vrtni okras, ki ga namestimo kot osrednjo točko dela vrta, ali pa v nekoliko odmaknjen kotiček. Ker ga bodo ptice obiskovale, ga namestimo tako, da ga lahko opazujemo.

Nega vrtnih rastlin v cvetličnih lončkih in posodah

Rastline, ki uspevajo v posodah, potrebujejo stalno nego, da se razvijajo, so lepe in bogato cvetijo ali bujno rastejo.

Rastline redno pregledujemo. Pri tem smo pozorni na pojav bolezni in škodljivcev. Rastline v posodah so hitro pod stresom, če ne skrbimo za vse njihove potrebe in posledično postanejo manj odporne. Če opazimo škodljivce ali bolezni, takoj ukrepamo z uporabo ustreznih škropiv in drugih pripravkov.

Osvetlitev terase

Svetila na terasi so zanimiv in uporaben dekorativni element. Omogočajo nam večerno posedanje na terasi, delo v večernem in nočnem času, poleg tega pa so tudi oblikovalski element. Z različnimi svetili lahko v temi poudarimo in zakrijemo posamezne dele terase, rastline in druge elemente.

Ozelenitev vrtnih poti

Če za vrtne poti uporabimo kamnite ali betonske plošče ali lesene tlakovce, običajno med njimi nastanejo manjše odprtine – fuge. Te odprtine lahko zasujemo z mivko ali drobnim peskom ali pa poti ozelenimo s sajenjem trave ali nizkih trajnic, ki so odporne na hojo. Fuge lahko namenoma naredimo večje, da lahko posadimo več rastlin in damo potem bolj zeleni videz.

Polaganje električnega kabla v vrtu

Luči na vrtuV sodobnih vrtovih želimo imeti v vrtu dostopno električno omrežje. Potrebujemo ga za osvetlitev vrta, za električno vtičnico v kotičku za posedanje, za pogon črpalke za zalivanje, za osvetlitev bazena itd. Pri polaganju kablov je treba poseči v vrt z lopato in krampom, zato naj bo to vedno dobro premišljeno, najbolje pa je to opraviti na začetku, ko se lotevamo urejanja vrta.

Sadilna razdalja pri živih mejah

Pri sajenju žive meje moramo rastlinam nameniti dovolj prostora, da se bodo lepo razvijale. Pretesno skupaj nasajene se bodo ovirale pri rasti, se preveč senčile in ne bodo imele lepega videza. Prav tako pa bo cena za zasaditev žive meje višja. Če so rastline posajene preveč narazen, pa živa meja ne bo strnjena in vrta ne bo zaščitila pred pogledi, hrupom in umazanijo z ulice.

Umetna senca na vrtu

TerasaNa vrtu lahko senco zagotovimo z drevesi, višjimi grmovnicami in plezalkami, ki jih speljemo po pergoli. Na balkonu, terasi ali manjšem vrtu pogosto ne moremo vzpostaviti naravne sence, zato si lahko pomagamo z markizami in različnimi senčniki.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem