Rumenenje in spremenjene barve listov zaradi pomanjkanja hranil

Solata na grediVrtnine za zdravo rast in normalen razvoj potrebujejo ustrezna hranila. Čeprav je zemlja na vrtu z organsko snovjo bogata in videti zdrava, se lahko zgodi da nekatera zelenjava preprosto noče lepo uspevati. Listi se razbarvajo, porumenijo ali pa porjavijo. Takšne rastline ne uspevajo in pridelek bo slab ter skromen. Vzrok za težave je pomanjkanje mikrohranil, kot so magnezij, bor, fosfor, kalij, kalcij, železo. Vzrok je lahko tudi pomanjkanje dušika, kar lahko pomeni premalo organske snovi.

Počasna rast rastlin in pojav kloroze (bledenja oz. razbarvanja listov) na starejših listih lahko kaže na pomanjkanje magnezija.

Zbita rast, votli gomolji, votla stebla in slabo razviti cvetovi so lahko znak pomanjkanja bora, še posebej, če gre za bazična tla.

Manjši listi od normalnih, manjši nastavki cvetov in plodov, listi rdečkasto vijolični in na posameznih mestih ožgani, kažejo na možno pomanjkanje fosforja.

Če robovi starejših listov porjavijo, med žilami pa porumenijo, lahko kaže na pomanjkanje kalija. Ob pomanjkanju kalija lahko rastline nenadoma propadejo.

Nepravilno oblikovanje novih listov, črne pike na listih, počasna rast in suho gnitje nakazujejo, da gre za pomanjkanje kalcija. Težave s preskrbo s kalcijem se najpogosteje pojavijo ob daljših sušnih obdobjih ali pa kadar v tleh zastaja voda.

Če se na mladih listih pojavi kloroza, rastline slabo rastejo in izgubljajo liste, potem gre lahko za pomanjkanje železa.

Kadar starejši listi rumenijo, mlajši pa so svetlo zeleni, gre lahko za pomanjkanje dušika. V tem primeru se rast upočasni. Stebla lahko postanejo rumenkaste barve, listi paradižnika dobijo rdeče ali vijolično obarvane žile, pri zelju se glave začnejo oblikovati kasneje, listi pa so lahko rahlo rdečkasto obarvani. Pomagamo si z gnojenjem z dušikovimi gnojili.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem