Zorenje nezrelega utrganega paradižnika
Zrel rdeč paradižnik je dobrega okusa in primeren za uživanje. Zgodi pa se, predvsem ob koncu poletja ali jeseni, da na rastlinah paradižnika ostanejo zeleni plodovi, ki zaradi vremenskih razmer ne bodo dozoreli. Zeleni paradižnike imamo tudi, če se rastline posušijo zaradi bolezni preden paradižniki dozorijo. Včasih pa pri trganju po pomoti utrgamo nezrel paradižnik, ali pa ta sam odpade, ko pobiramo že zrele. Zelenih paradižnikov nam ni treba zavreči, temveč lahko zelo enostavno dosežemo, da dozorijo.
Utrgani paradižniki bodo dozoreli, če jih namestimo v zračen prostor s temperaturo od 18 do 21 stopinj Celzija (sobna temperatura). Paradižnike vsakodnevno pregledujemo in odstranjujemo tiste, ki postajajo mehki, ali pa začnejo gniti. Pri sobni temperaturi bo zorenje trajalo okoli dva tedna. Če paradižnike postavimo v hladnejši prostor, bo zorenje trajalo dlje časa. Pri temperaturi od 13 do 16 stopinj Celzija bo zorenje trajalo okoli mesec dni.
Če imamo paradižnikov manj, želimo pa, da dozorijo hitreje, pa si lahko pomagamo z zrelo banano. Zrela banana izloča etilen, ki spodbuja zorenje sadja. V papirnato vrečko ali kartonsko škatlo položimo nekaj paradižnikov. Dodamo eno ali več zrelih banan in zapremo. Škatlo oz. vrečko postavimo v hladen prostor, ki naj bo nekoliko bolj vlažen in v nekaj dnevih bodo paradižniki dozoreli.