Sajenje in vzgoja paradižnika

Paradižnik je zelenjava, ki jo številni radi pridelujejo v domačem vrtu. Običajno bogato obrodi slastne paradižnike, ki jih potem pojemo v solati ali surove. Seveda jih lahko uporabimo tudi za kuhanje, vendar je zrel svež domač paradižnik kar škoda skuhati.

Paradižnik sadimo na grede, ki so polno obsijane s soncem. Potrebuje najmanj 6 do 8 ur neposredne sončne svetlobe na dan. Višje sorte lahko sadimo na grede, ki so na severni strani zelenjavnega vrta, pred njimi pa nižjo zelenjavo. Nižje sorte sadimo na južne grede. Ker višje sorte potrebujejo oporo, jih lahko sadimo tudi ob zid, na katerega so pritrjene žičnate opore.

Paradižnik dobro uspeva v dobro odcedni vrtni zemlji z rahlo kiselkastim pH (6 do 6,8). Pred sajenjem zemljo dobro pognojimo s kompostom.

Paradižniku priskrbimo dobre sosede, s katerimi se ujame. To so solata, por, zelje, zelena, koleraba, bazilika, fižol, česen, korenček, špinača in čebula. Neugodne sosede so krompir, grah, sladki janež, rdeče zelje, kumare, paprika in koromač.

Na grede običajno sadimo sadike, ki jih vzgojimo v rastlinjaku ali pa kupimo pri vrtnarju. Na prosto jih sadimo, ko minejo spomladanske pozebe. Primeren čas je druga polovica aprila in maja. Sadike, ki smo jih vzgojili v rastlinjaku, moramo pred presaditvijo v gredo utrditi, da ne doživijo šoka ob nižjih nočnih temperaturah. Utrjujemo jih približno 10 dni.

Če želimo sadike pridelati sami, sejemo semena paradižnika v posode ali setvene pladnje v rastlinjaku ali drugem toplem in svetlem prostoru na začetku marca. Ko so rastlinice dovolj velike, jih presadimo v lončke. Posamezna semena lahko kalijo že v lončkih, vendar pa, ker ne vzklijejo vsa, bomo lahko imeli več praznih lončkov.

Gredo, kamor bomo posadili paradižnik, prekopljemo od 15 do 20 cm globoko in vkopljemo kompost. Sadike damo iz lončkov, tako da se zemlja drži korenin in jih posadimo tako globoko, kot so bile v lončkih. Zraven namestimo primerno oporo, ki mora biti dovolj visoka. Višina je odvisna od sorte paradižnika, ker različne sorte različno visoko zrastejo. Opora naj bo trdna in dovolj močna, saj imajo sodobne sorte paradižnikov stebla, ki ne zmorejo nositi teže plodov. Med posameznimi sadikami paradižnika naj bo približno 100 cm prostora.

Če želimo imeti lepe paradižnike, redno gnojimo z gnojili, ki vsebujejo fosfor in kalij. Redno zalivamo, da preprečimo odpadanje cvetov. Paradižniki potrebujejo veliko vode. Da se tla ne izsušujejo preveč, položimo zastirko. Med rastjo piniciramo stranske poganjke v zalistniku dolžine od 2 do 3 cm. S tem preprečimo razvoj več stebel.

V letih, ko je veliko dežja, listi paradižnikov intenzivno rumenijo in v nekaj tednih lahko propadejo cele rastline. Da to preprečimo, paradižnike zaščitimo pred dežjem s streho in jih pri zalivanju nikoli ne škropimo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem