Travni tepihi

Travni tepihi ali travna ruša v svitkih je rešitev za vse, ki želijo na vrtu hitro imeti lepo vrtno trato. Na trgu so številni ponudniki, ki ponujajo to enostavno, in hitro rešitev.

Travne tepihe predstavljajo v role oz. svitke zvita trata. Proizvajalci trato posejejo na pripravljeno talno podlago in jo vzgojijo v lepo in gosto vrtno trato. Trato gojijo eno, dve ali več let. Pred namestitvijo naročniku, s posebnim strojem odrežejo travno rušo nekaj centimetrov globoko in jo zvijejo v zvitke, ki so primerni za transport. Pri naročniku zvitke razvijejo na predvidena mesta, kjer se trata s časom. Na ta način imamo lahko v dnevu ali dveh na vrtu lepo trato in se nam ni treba ukvarjati s sejanjem in vzgojo mlade trate, ki zahteva kar nekaj časa, potrpljenja in znanja.

Zvitki travne ruše

Travne tepihe polagamo na vnaprej pripravljeno podlago. Odstranimo vse rastline in zemljišče temeljito prekopljemo ter poravnamo. Pomembno je, da odstranimo vse plevele, predvsem tiste najbolj trdovratne. Nekateri ponudniki priporočajo še pripravo plasti, ki omogoča odvajanje vode, plasti, ki zadržuje vlago in vrhnje plasti iz kremenčevega peska, ki omogoča boljšo rast trave. Polaganje je enostavno, saj svitke le razvijemo na izbrano mesto. Da pa bo trata lepša, je, še posebej, če gre za večje površine, smiselno celotno polaganje prepustiti izurjenim profesionalcem. Sveže položeno trato povaljamo in temeljito zalijemo. Zalivamo nekaj dni zapored. Prvo košnjo opravimo, ko trata doseže višino 7 do 8 cm. Nato košnjo ponavljamo vsak teden tako, da višino zmanjšamo za največ eno tretjino.

Trato lahko začnemo uporabljati po tednu dni za normalne vrtne aktivnosti (travna ruša postane pohodna), za športne aktivnosti pa je treba dlje časa, običajno do 5 tednov.

Polaganje travne ruše je zelo praktično, kadar moramo iz kakršnegakoli razloga obnoviti dele obstoječe trate. Poškodovane ali uničene dele izrežemo in izkopljemo, prekopljemo zemljo in poravnamo na ustrezno višino, nato pa položimo travno rušo. Gole brežine, kjer obstaja nevarnost, da bo dež odplavljal zemljo, bomo s položeno travno rušo takoj zaščitili in s tem preprečili erozijo. Travni tepihi se uporabljajo tudi za sanacijo poškodovanih športnih igrišč.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem