Terasasti vrt

Terasasti vrt ali viseči vrt ustvarimo, kadar imamo vrt na strmem pobočju. Oblikovanje takšnega vrta je zahtevno in povezano z znatnimi stroški. Je pa lahko zelo privlačen, saj bo pogled iz hiše na terasasto pisano pobočje nekaj posebnega.

Urejanje takšnega vrta je finančno zelo zahtevno, saj moramo zgraditi podporne zidove, škarpe in terase, da dobimo ravne grede in nam zemlje ne odnese voda. Če je naklon terena blag, lahko terase izdelamo tako, da zemljo zravnamo, na nastale brežine pa zasadimo različne trajnice, ki s svojimi koreninami zadržujejo zemljo. Takšen način je primeren za terase, med katerimi je višinska razlika 10 do 20 cm. Če je razlika večja, brežine utrdimo. Pri višini do enega metra lahko zgradimo kamniti podporni zid brez veziva (malte) – suhi zid. Zaradi varnosti je priporočljivo, da takšnemu zidu postavimo betonski temelj in izdelamo drenažo. Namesto suhega zida lahko uporabimo lesene palisade. Kadar je višinska razlika večja od enega metra, postavimo zidan zid ali betonsko škarpo, ki ima vsaj 40 cm globok temelj.

Če gre za večje strmine na plazovitem področju, se pred vsakim posegom v zemljišče posvetujmo s strokovnjakom za plazove, ki nam bo povedal, ali je varno posegati v zemljišče ali ne. Z nepravilnimi posegi lahko sprožimo zemeljski plaz, ki ne bo ogrozil le naše hiše, temveč tudi okoliške in povzročil veliko materialno škodo.

Sestavni del terasastega vrta so stopnice. Z njimi premagujemo višinsko razliko in nam nadomeščajo poti. Stopnice naj bodo izdelane iz enakega materiala kot podporni zidovi ali pa iz materiala, ki se na videz dobro ujame s podpornimi zidovi. Stopnice so lahko lesene, vendar pa se lesu izogibajmo v senčnih in vlažnih legah, ker bodo neprestano spolzke. Višina stopnic naj bo okoli 15 cm, globoke pa naj bodo okoli 30 cm. To omogoča prijetno in varno hojo. Če je stopnic več, namestimo oprijemala ali ograjo, za katero se lahko primemo.

Ko preoblikujemo pobočje in zgradimo terase, moramo čim prej posaditi rastline, da voda ne bo odnašala zemlje. Primerne so številne pokrovne trajnice in druge rastline, ki se plazijo in imajo bujno rast. Izmed grmovnic sadimo pritlikave sorte. Drevesa sadimo le, če imajo dovolj prostora, da ne bodo s koreninami poškodovala zidov. Če imamo vrt na južnem pobočju, se bomo srečevali s pomanjkanjem vode in vročino, zato sadimo rastline, ki jim take razmere ustrezajo.

Pošlji povpraševanje in pridobi ponudbe
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem