Rumenenje bazilike – preprečevanje in zdravljenje

Bazilika - listiBazilika je priljubljeno zelišče, ki ga gojimo na vrtu in tudi v lončkih na okenski polici ali na balkonu. Gojenje v lončkih preko zime nam zagotavlja, da lahko v kuhinji vse leto uporabljamo svežo baziliko. Bazilika je enoletnica, ki je zelo robustna in, razen veliko vode, ne potrebuje druge nege. Zagotoviti ji moramo še dovolj sonca in zagotovo nas bo vse leto razveseljevala z bujno rastjo.

Včasih pa se dogodi, da začnejo listi rumeneti. Rumenijo lahko listi bazilike, ki je posajena na gredi, pa tudi tiste, ki uspeva v cvetličnih lončkih. Rumenenje listov je znak, da je z našo baziliko nekaj narobe in je treba čim hitreje ukrepati. Vzrokov za rumenenje je več, zato se moramo rastlinicam dobro posvetiti, da jim bomo lahko pomagali.

Najpogostejši vzrok za rumenenje listov bazilike je nepravilno zalivanje. Čeprav bazilika potrebuje veliko vode, pa pretirano zalivanje rastlini škoduje. Zalijemo jo, ko se posuši zgornjih 3 do 5 cm zemlje. Zalivamo redkeje in temeljito. Na vrtnih gredah bo zalivanje enkrat tedensko dovolj, razen v vročih in suhih poletjih. Takrat bomo morali zalivati pogosteje. Pri bazilikah v cvetličnih lončkih pa poskrbimo, da ima lonček dovolj veliko luknjo za odtok odvečne vode, zalijemo pa toliko, da priteče voda v podstavek. To vodo odstranimo.

Na pojav rumenih listov vplivajo neprimerne rastne razmere. Bazilika potrebuje dnevne temperature nad 21 stopinjami Celzija, ponoči pa ne smejo pasti pod 10 stopinj Celzija. Pri gojenju v lončkih se pozimi srečamo s premalo sončne svetlobe. Za uspešno rast potrebuje 6 do 8 ur neposredne sončne svetlobe dnevno. Pozimi, ko so dnevi krajši in začnejo listi rumeneti, poskrbimo za umetno osvetlitev, ki naj vsak dan traja 10 do 12 ur.

Rumenenje listov lahko povzročijo glivična obolenja. Okužbo z glivami prepoznamo po spremembah na listih. Pogosto so prizadeti listi prevlečeni s tankimi nitkami bele, sivkaste ali rjave barve ali pa se pojavljajo pege. Do okužbe običajno pride, ker je zračna vlaga previsoka. Ukrepamo tako, da odstranimo okužene liste. Če jih je preveč, potem celotno rastlino zavržemo, vendar ne na kompost, da preprečimo širjenje.

Rumenenje listov lahko povzročijo uši. Natančen pregled rastlin bo pokazal, ali so se na njih naselile te nezaželene živali. Uši odstranimo s pripravki, ki niso škodljivi ljudem, liste bazilike pa pred uporabo temeljito operemo.

Pomanjkanje hranil je lahko vzrok za rumenenje listov. Bazilika ni zahtevna glede hranil, vendar pa potrebuje redno gnojenje. Za gnojenje uporabljamo kompost ali pa dobro uležan hlevski gnoj. Na vrtnih gredah po malem gnojimo vsakih 4 do 6 tednov. Če imamo baziliko v lončkih, uporabljamo ustrezna tekoča gnojila, gnojimo pa na dva do tri tedne. Če bomo gnojili pretirano, bo bazilika naredila velike liste, ki pa bodo imeli manj arome.

Na vrtnih gredah lahko rumenenje listov povzročijo tudi nematode, ki živijo v zemlji. V tem primeru poberemo zdrave liste in rastlino zavržemo. Naslednjič posadimo tiste sorte, ki so odporne proti nematodam.

Zanimive sorodne vsebine: 
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem