Oskrba vrtnih okrasnih dreves

Drevesa, ki rastejo v ustreznih pogojih, ne potrebujejo veliko oskrbe. Prvih nekaj let moramo biti bolj pozorni na dogajanje z drevesom, da lahko pravočasno ukrepamo ob pojavu težav, kasneje pa je med večjimi opravili le obrezovanje, če je potrebno.

Drevesa, ki jih imamo v vrtu že več let, imajo dovolj razvit koreninski sistem, da ne potrebujejo dodatnega zalivanja. Izjema je, če rastejo na peščenih tleh, ki ne zadržujejo vode in v dolgotrajnejših sušnih obdobjih. Zalivamo vedno temeljito z vsaj 50 litri vode na kvadratni meter tal pod krošnjo. Tako zagotovimo, da se zemlja dobro prepoji z vodo tudi v globino. Če zalivamo malo, se navlaži le zgornji del zemlje, voda pa do korenin ne seže. Prve dve leti po posaditvi drevesa redno zalivamo. Še posebej skrbni smo v sušnih obdobjih.

S tal okoli mladih dreves redno odstranjujemo plevel in travo, da ne tekmujejo za vodo in hranilne snovi s koreninami dreves. Pri tem si pomagamo z zastiranjem z zmletim lubjem, ki tudi preprečuje pretirano segrevanje tal. Kasneje, ko so drevesa večja ter starejša in koreninski sistem dobro razvit, odstranjevanje ni več potrebno. Pod njimi redno kosimo. Če posadimo več dreves skupaj se lahko zgodi, da bodo tla pod njimi gola, saj ne bo dovolj svetlobe za rast rastlin.

Z rednim gnojenjem spodbujamo rast dreves. Če gojimo z dušikovimi gnojili, spodbujamo rast listja, če pa gnojimo s kalijem in fosforjem pa spodbujamo nastajanje cvetov in plodov. Drevesa običajno gnojimo nekaj let po posaditvi, medtem ko starejša drevesa gnojimo le občasno.

Nekatera drevesa poženejo iz debla ali korenin poganjke. Te poganjke redno odstranjujemo, da se ne razvijejo in ne kvarijo podobe drevesa. Predvsem pri cepljenih drevesih rada podlaga požene poganjke. Ti poganjki po videzu niso enaki kot cepljeni del drevesa, zato jih odstranimo, da ne jemljejo hranil krošnji. Vse neželene poganjke odstranjujemo čim prej in tik ob deblu, veji ali korenini. Pri odstranjevanju poganjkov iz korenin bomo morali poganjek odkopati.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem