Tipi zimskih vrtov

V grobem ločimo tri različne tipe zimskih vrtov, ki se med seboj ločijo po temperaturi v zimskem času.

Hladen zimski vrt

Hladen zimski vrt ima preko zime temperaturo okoli 5 stopinj Celzija. Prostora ne ogrevamo, razen v izjemnih primerih. Namenjen je predvsem prezimovanju rastlin, ki ne prenesejo temperatur pod lediščem, kot so npr. citrusi in druge rastline severnega Sredozemlja. V zimskem času ga ne uporabljamo za bivanje.

Zmeren zimski vrt

Zmeren zimski vrt ima preko zime temperaturo med 12 in 17 stopinjami Celzija. Namenjen je prezimovanju rastlin, ki pozimi potrebujejo nekoliko nižje temperature in tudi prezimovanju sredozemskih rastlin, ter nekaterih tropskih rastlin. V njem bodo našle svoj prostor tudi pelargonije in druge okenske rastline, ki ne smejo prezimovati na prostem. Prostor moramo po potrebi dogrevati, zato je smiselno, da imamo vgrajen ogrevalni sistem. Za bivanje ga pozimi ne uporabljamo razen izjemoma. Se pa spomladi zelo hitro segreje, zato lahko že zgodaj posedamo v njem ob popoldanskem čaju ali dobri knjigi in se nastavljamo toplim sončnim žarkom, ki nas bodo greli skozi steklo.

Topel zimski vrt

Topel zimski vrt ima ves čas temperaturo med 18 in 24 stopinjami Celzija. V njem gojimo predvsem tropske rastline. Za bivanje ga uporabljamo preko vsega leta in je običajno podaljšek dnevne sobe. V njem imamo lahko jedilno mizo, delovni kotiček ali sedežno garnituro za počitek. Poleti je vezni člen med dnevno sobo in vrtom, če je narejen tako, da ima izhod na vrt.

Pomembno je, da je konstrukcija dobro toplotno izolirana, stekla pa imajo dovolj nizko toplotno prehodnost. Sistem ogrevanja mora biti dovolj zmogljiv, da se ohranja želena temperatura. Če je zimski vrt dobro izoliran, lahko v sončnih zimskih dnevih prihranimo pri stroških ogrevanja, saj steklo zadržuje toploto, ki jo v prostor prinašajo sončni žarki.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem