Zaščita zelja, cvetače in drugih kapusnic pred škodljivci

ZeljeZaradi spreminjanja podnebja in s tem vremena je vedno več težav s pridelovanjem kapusnic, ki jih vedno bolj ogrožajo različni škodljivci. Topla poletja, mile zime in veliko dežja spodbuja razmnoževanje škodljivcev, ki napadajo brokoli, zelje, cvetačo, kolerabo, ohrovt, brstični ohrovt, redkev idr. Škodljivcev se vedno lahko lotimo s kemičnimi sredstvi, vendar pa obstajajo številne nekemične metode.

Pomembno je, ko pridelek pospravimo, da uničimo vse ostanke vrtnin. Po obiranju oz. nabiranju delov, ki smo jih pustili ali odstranili, ne pustimo na gredi, temveč jih zakopljemo ali odložimo na kompost.

Redno odstranjujemo plevel. Plevel nudi zatočišče številnim škodljivcem in primerno okolje za življenje. Zato plevel redno odstranjujemo. Priporočamo še posebej intenzivno odstranjevanje plevela v pozno spomladanskem času, da bo poleti dela manj. Lažje je tudi odstranjevati mlad plevel, kot pa tak, ki ima že dobro razvite korenine. Plevel vedno odstranjujemo, preden začne cveteti, da ne razvije semen.

Uporabljamo protižuželčje oz. protiinsektne mreže. Z njimi pokrijemo kapusnice in preprečimo dostop škodljivcem. Te mreže niso primerne za zelenjavo, ki jo morajo oprašiti žuželke (npr. paradižnik).

Redno odstranjujemo jajčeca škodljivcev ali dele rastlin, kjer so se škodljivci naselili.

Spomladi sadimo le zdrave sadike brez znakov bolezni ali škodljivcev. Če sadike kupimo, jih pred nakupom temeljito pregledamo.

Če se škodljivci preveč razmnožijo, si lahko pomagamo z različnimi naravnimi pripravki za zatiranje škodljivcev. Nekatere lahko pripravimo sami, druge kupimo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem