Okensko cvetje lahko sadimo tudi na cvetlične gredice

Cvet pelargonijeOkenska in balkonska korita zasajena z rožami, so pravi okras vsake hiše ali stanovanja. Čeprav smo vajeni, da so pelargonije, petunije, okrasne koprive in druge okras okenskih polic, pa lahko nekatere okenske lončnice sadimo tudi na cvetlične grede, kjer bodo s svojimi pestrimi cvetovi in listi poskrbele za polepšanje.

Pelargonije poznamo kot okenske lončnice, ki jih pri nas bolj ali manj uporabljamo le za okrasitev okenskih polic in balkonov. Na Cipru na primer, pa jih gojijo na gredah, kjer se razvijejo v metrske ali celo višje grmičke polne cvetja. Čeprav je trajnica, pri nas tega ne moremo narediti, saj pelargonija ne bo preživela nizkih zimskih temperatur. Nam pa to ne brani, da jo posadimo v lonec, zakopljemo v zemljo na gredi in jo jeseni prenesemo v notranje prostore na prezimovanje.

Cvetoča petunija na gredici

Na cvetlične grede je najmanj zahtevno saditi okenske enoletnice. So zelo primerne predvsem za zapolnitev praznih mest, med mladimi trajnicami ali grmovnicami. Če se odločimo za trajnice, je treba biti nekoliko bolj previden. Na prosto sadimo samo tiste, ki prenesejo nizke zimske temperature.

Pri sajenju okenskega cvetja na prosto moramo paziti še na zahteve glede svetlobe in vode. Skupaj sadimo tiste rastline, ki imajo podobne zahteve. Glede svetlobe pa upoštevajmo, da rastline, ko enkrat posadimo, naj ne bi presajali, dokler to res ni potrebno. Lončnico lahko enostavno prestavimo iz sončnega okna na bolj senčno okno, ko pa je enkrat v cvetlični gredi, pa bo to bistveno težje. Zato se je pred sajenjem smiselno dobro podučiti o zahtevah posamezne rastline.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem