Zatiranje polžev

PolžPolži so pogosto huda nadloga v zelenjavnem vrtu. Če jih je preveč, povzročajo veliko škodo na vrtninah. Zelenjava jim predstavlja vir hrane in že v nekaj dneh lahko uničijo vse, kar smo posadili. Polži povzročajo škodo tudi na okrasnih rastlinah. Med bolj prizadetimi so dalije.

Najbolj učinkoviti pri preganjanju polžev bomo, če bomo vrt naredili polžem neprijazen. Polže privlači vlaga. Vrtovi, kjer je veliko zaraščenih površin, živih mej, odpadnega lesa in drugih mest, kjer se zadržuje vlaga, polžem zelo ustrezajo. Zato skrbimo, da je vrt urejen in s čim manj stalno vlažnimi deli. Polži so v večjem številu v vrtovih, kjer pretirano gnojimo z dušikovimi gnojili. Godijo jim mile zime in mokra poletja.

Pri zatiranju polžev nam bodo pomagali njihovi naravni sovražniki. To so ježi, slepci, rovke, vrane, krti, žabe in kuščarji. Tem živalim, če je le mogoče, napravimo ustrezno okolje, da se naselijo. Za žabe lahko napravimo majhen ribnik. V vrt lahko naselimo tudi race, ki se hranijo s polži.

Polže lahko odganjamo z vrta s sajenjem rastlin, ki jih ne marajo. To so ognjič, gorčica, čebula, mak, žajbelj, timijan, česen, pelin, kapucinke in nekatere druge.

Ročno pobiranje polžev je učinkovito, če smo pri tem vestni in to izvajamo vsakodnevno. Polže pobiramo zjutraj na vlažnih mestih, kjer se zadržujejo.

Polže lahko lovimo s pomočjo piva, ki jih privlači. V zemljo zakopljemo steklene kozarce ali plastične lončke in vanje natočimo nekaj piva. Polže bo pivo privabilo, da bodo padli v lončke in se utopili v pivu. Mrtve polže skupaj s pivom odvržemo na kompost.

Na poti polžev ali na rob zelenjavnega vrta lahko potresemo snovi, ki jim uničijo prevleko iz sluzi in jih izsušijo. To so apno, sol, pepel in mineralna gnojila. Slabost tega načina je, da se snov ob dežju izpere in ne učinkuje več. Zato jo moramo potresti po vsakih padavinah. Apno, sol in gnojila lahko negativno vplivajo na rast rastlin, zato moramo biti pri njihovi uporabi previdni.

Na trgu lahko kupimo tudi različne kemične pripravke za odganjanje polžev. Kupimo lahko brikete, ki jih potresemo po vrtu ali pa različne gele, ki mehansko preprečijo vstop polžev v zelenjavni vrt.

Slika: Simon Howden / FreeDigitalPhotos.net

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem