Nasveti za negovanje in gojenje rastlin v vrtu

Čebulnice v posodah in cvetličnih lončkih

Čebulnice lahko gojimo v različnih posodah in cvetličnih lončkih v notranjih prostorih, kjer bodo lahko cvetele že v pozni pomladi ali zgodnji zimi. Takšne cvetoče čebulnice lahko kupimo v trgovskih centrih, lahko pa jih vzgojimo sami iz kupljenih čebulic.

Cvetje vzgojeno na vrtu za šopke

Šopek rezanega cvetja, ki ga imamo v vazi sredi dnevne sobe, hodnika ali v jedilnici, je lep okras vsakega doma. V hišo ali stanovanje prinese pisanost narave. Cvetje lahko kupimo v cvetličarnah, kar lahko predstavlja velik strošek. Če imamo vrt, lahko cvetje gojimo na gredah. Številne vrtne trajnice in enoletnice imajo privlačne cvetove, s katerim lahko okrasimo dom.

Nekaj primernih vrst:

Cvetlična korita in posode na senčnih mestih

Cvetlična korita na okenskih policah polepšajo vsako hišo in jo naredijo bolj pisano. Pri zasaditvah pa se srečamo s težavo, da vse strani hiše niso enako osončene. Severni del hiše je v senci, pa tudi na vzhodni in zahodni strani je lahko pomanjkanje neposredne sončne svetlobe, če imamo pred hišo posajeno drevo.

Enoletnice primerne za rezano cvetje

Cvetje je prijeten okras doma. Vaza s cvetjem popestri kotiček v dnevni sobi, jedilnici, na hodniku ali v katerem drugem prostoru. Ne le različne barve cvetov, tudi vonj, ki ga oddajo popestri prostor. Vaza s cvetočim cvetjem je lahko zanimiva popestritev vsakega doma. Cvetje za v vazo – rezano cvetje – lahko pridelujemo tudi v domačem vrtu. Tako nam bo vedno pri roki, cena pa bo mnogo nižja, kot če bi ga kupovali v cvetličarni. V domačem vrtu lahko gojimo številne enoletnice, ki jih lahko uporabljamo za rezano cvetje.

Gojenje divjih rastlin na vrtu

Na vrtu običajno gojimo različne umetno vzgojene ali od drugje prinesene (neavtohtone) enoletnice, dvoletnice in trajnice. Večina teh rastlin je bila vzgojenih s številnimi križanji in drugimi manipulacijami in se bolj ali manj razlikujejo od divjih rastlin, iz katerih so nastale.

Gojenje netreskov in drugih sukulentov v posodah

Netreski v lončkihSukulenti ali sočnice so rastline sušnih območij, ki imajo običajno dele, ki so močno odebeljeni, v katerih shranjujejo vodo. Med sukulenti, ki jih gojimo doma, so najpogostejše različne aloje in netreski. Večine sočnic, netreski so izjema, pri nas zaradi nizkih zimskih temperatur ne moremo gojiti na prostem z izjemo Obale. Ker so zelo lep okras na vrtu, jih marsikdo goji v posodah na terasi, ob vrtnih poteh ali na posameznih privlačnih točkah vrta. Nekatere gojimo kot lončnice v notranjih prostorih.

Gostota sajenja čebulic za gosto cvetoče grede čebulnic

S cvetovi bogate grede tulipanov, narcis ali krokusov so čudovit okras spomladanskega vrta. Da dosežemo učinek preproge cvetov, moramo na gredo posaditi dovolj čebulic. Njihovo število je odvisno od velikosti čebulic in od vrste.

Izbiranje rastlin za vrt

Vsakdo, ki ima vrt se bo vsaj enkrat v življenju moral soočiti z izbiranjem rastlin, ki jih želi imeti v vrtu. Običajno se s tem srečujemo vsako leto, če ne drugače, takrat, ko načrtujemo zasaditev v zelenjavnem vrtu. Tudi zasaditve cvetličnih gred z enoletnicami zahtevajo, da se vsako leto odločamo, katere cvetlice izbrati. Če pri tem naredimo napako, jo lahko naslednje leto popravimo, v nekaterih primerih pa že v istem letu. Težje pa je popraviti napake pri izbiri rastlin, ki predstavljajo strukturo vrta (npr. drevesa in grmovnice) in kadar oblikujemo grede s trajnicami.

Izkopavanje in shranjevanje dalij preko zime

cvetoča dalijaDalije so gomoljnice, ki zime ne preživijo na prostem. Jeseni jih izkopljemo in shranimo preko zime.

Najhitreje rastoča okrasna drevesa

Krošnja drevesa brez listjaHitrost rasti dreves v višino je odvisna od številnih pogojev. Nekatera drevesa v enakih pogojih rastejo hitreje, druga pa počasneje. Hitrost rasti je odvisna od rastišča in od starosti drevesa. Pri tem je treba upoštevati, da optimalni pogoji za rast še ne pomenijo, da bodo drevesa hitro priraščala v višino.

Napake pri negi rastlin v posodah

Trajnice, grmi, enoletnice in dvoletnice, drevesa, vrtnice, trave in druge rastline lahko gojimo v posodah. Gojenje v posodah pa je bolj zahtevno, saj je težje vzdrževati primerne pogoje za rast.

Nega vrtnih rastlin v cvetličnih lončkih in posodah

Rastline, ki uspevajo v posodah, potrebujejo stalno nego, da se razvijajo, so lepe in bogato cvetijo ali bujno rastejo.

Rastline redno pregledujemo. Pri tem smo pozorni na pojav bolezni in škodljivcev. Rastline v posodah so hitro pod stresom, če ne skrbimo za vse njihove potrebe in posledično postanejo manj odporne. Če opazimo škodljivce ali bolezni, takoj ukrepamo z uporabo ustreznih škropiv in drugih pripravkov.

Niso vse rastline primerne za okraševanje jedi

Listi melise na tortiV številnih restavracijah nam prinesene jedi lepo okrasijo z različnimi rastlinami. Običajno gre za zelenjavo: paradižnik, solato, redkvico pa kako zelišče in včasih tudi kako cvetlico. Tudi nekatere pijače barmani okrasijo s kakšnim izmed zelišč ali celo cvetnimi listi vrtnic. Tako servirane jedi so bolj privlačne na pogled. Takšen način serviranje je privlačen tudi za pripravo slavnostnega kosila doma. Vendar moramo biti zelo previdni, katere rastline uporabimo, saj so nekatere vrtne rastline (predvsem okrasne) strupene in lahko povzročijo težave, če jih zaužijemo.

Obrezovanje cipres

Ciprese so pogoste v vrtovih, saj jih uporabljamo za žive meje. Ker so goste in imajo ozko stožčasto rast ter so zimzelene, so zelo priljubljene v vrtovih z bolj formalnim stilom oblikovanja. Z njimi se lahko dobro zaščitimo pred pogledi, hrupom in onesnaženjem. Potrebujejo redno obrezovanje, da ne zrastejo previsoko.

Obrezovanje davidove budleje

Davidova budleja (Buddleja davidii) je grmovnica, ki zelo močno raste in potrebuje nekoliko bolj intenzivno obrezovanje kot druge grmovnice. Obrezujemo jo spomladi. Če jo gojimo v ozadju grede, jo obrezujemo na višini od 60 do 100 cm, če pa raste na drugih mestih pa jo obrezujemo približno na višini 30 do 50 cm.

Obrezovanje glicinije

Glicinija (Wisteria sp.) je vzpenjavka, ki zelo hitro raste. Poganjki lahko v enem letu zrastejo tudi 2 m in več. Čeprav jo lahko pustimo povsem prosto rasti brez obrezovanja, pa jo običajno obrezujemo, saj se hitro razraste preko odmerjenega prostora, pleza pa po vsem, kar ji nudi oporo: ograja, fasada, pergola, druga drevesa in grmi.

Obrezovanje hortenzij

Hortenzije so zanimive grmovnice, ki nas razveseljujejo s številnimi velikimi in bogatimi cvetovi. Velika, lepo cvetoča hortenzija je lahko zelo privlačna točka vrta, ki bo vedno privabljala poglede. Pravilna nega, predvsem pa obrezovanje, bosta zagotavljala, da bodo hortenzije vsako leto bogato cvetele.

Obrezovanje japonskih javorjev

Japonski javorji (Acer palmatum) so privlačna okrasna drevesa, ki so zanimiva preko vsega leta. Nekateri kultivarji se jeseni obarvajo v lepih rdečih ali rumenih barvah in tako postanejo zelo zanimiva točka jesenskega vrta. Ker imajo značilno krošnjo, ki na neki način spominja na obliko gobe, so privlačni tudi v drugih letnih časih. Zaradi tega, ne previsoke rasti in zanimivega listja so zelo priljubljeni.

Obrezovanje magnolije

Magnolija je lepo cvetoče drevo, ki je našlo svoje mesto v številnih slovenskih vrtovih. Različne sorte in kultivarji dosegajo različne velikosti, nekateri so tudi grmi, vendar pa je magnolija v osnovi precej veliko drevo. Kdor ga posadi na mesto, kjer nima dovolj prostora, ga želi obrezovati.

Obrezovanje oleandra

Oleandri so trpežni grmi, ki ne zahtevajo veliko nege in nas razveseljujejo s številnimi cvetovi. Cvetenje spodbujamo z obrezovanjem.

Obrezovanje sivke

Sivka (Lavandula sp.) je rastlina, ki jo gojimo tudi v vrtovih, ne le v velikih nasadih. Še posebej je pogosta na Obali in na Krasu, kjer jo gojijo za pridobivanje eteričnih olj. Gojimo jo lahko tudi v drugih delih Slovenije, kjer pa naj bo na zavetnem mestu, da jo zimski mraz preveč ne zdela.

Obrezovanje španskega bezga

Španski bezeg (Syringa vulgaris) sadimo zaradi lepih in dišečih cvetov vijolične, rdeče, rožnate ali bele barve (odvisno od sorte). Cvetovi se razvijajo na poganjkih, ki niso starejši od 5 let, čemur prilagodimo obrezovanje.

Obrezovanje srobotov

Sroboti so privlačne okrasne plezalke, ki pa potrebujejo redno obrezovanje, da ohranijo svojo lepoto. Neobrezovani sroboti hitro dobijo zanemarjen videz, zmanjša pa se tudi količina cvetov. Ti so običajno na vrhu in odmaknjeni od pogledov. Obrezovanje spodbuja rast novih poganjkov in tvorbo cvetov po celotni rastlini.

Obrezovanje vrtnic

Cvet vrtnice - oranženVrtnice so rastline, ki imajo lahko pomembno mesto na vrtu. Ljubitelji vrtnic so ponosni na vsak lepo vzgojen grmiček ali vzpenjavko, ki se preko leta bohoti z bogatim številom lepih in, pogosto, dišečih cvetov. Da so vrtnice resnično lepe, jih moramo pravilno in pravočasno obrezovati.

Okrasne trave v posodah

Številne okrasne trave lahko sadimo v cvetlične lonce in okrasne posode. Nekatere trave razvijejo zelo lepo podobo, ko se razrastejo po vsej posodi, druge pa se bolje ujamejo v kombinaciji z drugimi okrasnimi rastlinami. Z gojenjem v posodah lahko trave dvignemo s tal in jih uporabimo kot okrasni element v višini oči in za namestitev na dele, kjer sicer ne bi uspevale (npr.

Praproti v notranjih prostorih

Praprot v lončkuGojenje praproti v notranjih prostorih kot lončnice je dokaj enostavno. Praproti, kot lončnice so priljubljene, ker uspevajo skoraj izključno na polsenčnih in senčnih mestih, kar je posledica dejstva, da večina praproti v naravi uspeva na gozdnih tleh. Za bogato rast je pomembno, da imajo dovolj vlage, da niso na prepihu in ne na previsokih temperaturah.

Priporočena globina sajenja izbranih čebulnic in gomoljnic

Čebulnice naj bi sadili na globino, ki je enaka dvema ali trem višinam čebulice. Priporočljiva globine sajenja za nekatere čebulnice in gomoljnice je:

Priprava grmovnic na zimo

Grmovnice, ki pri nas preživijo zimo na prostem, ne potrebujejo posebnih priprav, lahko jim pa nekoliko pomagamo.

Nad območjem korenin nasujemo zastirko iz lubja v debelini 5 do 8 cm. Na ta način poskrbimo za dodatno zaščito pred mrazom obenem pa preprečimo prekomerno izsuševanje tal v toplih in suhih zimskih dnevih.

Priprava trajnic na zimo

Trajnice potrebujejo jeseni nekaj nege, da jih pripravimo na zimo. Pravilno pripravljene trajnice bodo naslednje leto bujno cvetele in nas vse leto razveseljevale.

Rastline za skalnjak

Za skalnjake so primerne predvsem nizko rastoče rastline. Prevladujejo trajnice, ki uspevajo na soncu in pritlikave sorte dreves in grmov. Če imamo skalnjak v senci, lahko sadimo tudi nekatere vrste senčnih trajnic.

Sadilna razdalja pri živih mejah

Pri sajenju žive meje moramo rastlinam nameniti dovolj prostora, da se bodo lepo razvijale. Pretesno skupaj nasajene se bodo ovirale pri rasti, se preveč senčile in ne bodo imele lepega videza. Prav tako pa bo cena za zasaditev žive meje višja. Če so rastline posajene preveč narazen, pa živa meja ne bo strnjena in vrta ne bo zaščitila pred pogledi, hrupom in umazanijo z ulice.

Sajenje nizkih rastlin v visoke posode – varčevanje z zemljo

Izbira cvetličnih posod je zelo velika. Prevladujejo okrogli, kvadratni in podolgovati cvetlični lonci različnih višin. Nekateri so lepo oblikovani in lahko zelo lep okras v vrtu. Težava pa nastane, ko moramo napolniti posodo z zemljo in posaditi rastline. Nekateri cvetlični lonci so zelo visoki in vanje moramo nasuti veliko zemlje, da jih zapolnimo, čeprav vanje posadimo nizke rastline, ki potrebujejo le 15 do 20 cm zemlje.

Shranjevanje semen enoletnic

Jeseni je čas, ko že začnemo razmišljati o novi vrtni sezoni. Uživamo v čudovitem cvetenju jesenskih cvetlic ter bogati letini v sadovnjaku in na zelenjavnem vrtu. Preko leta smo lahko uživali v cvetovih številnih enoletnic, ki konec poletja in v jeseni napravijo semena, če jim cvetov nismo trgali. Semena lahko poberemo in shranimo za uporabo v naslednji sezoni.

Vpliv lune na zelenjavo in druge rastline

V izročilih naših dedkov in babic so številne informacije o tem, kdaj saditi ali sejati posamezne rastline glede na lunine mene. Luna ima vpliv na Zemljo, ki ga opazimo predvsem kot plimovanje. Vpliv lune na gojenje zelenjave so opazili že naši predniki. Da so imeli obilnejši pridelek, so se začeli ravnati po luninih menah.

Vrste ali tipi vrtnih tal

Ko se odločamo za sajenje različnih rastlin, se vedno srečamo z njihovimi zahtevami glede rastišča in vrtnih tal. Običajno so kot vrsta vrtnih tal ali tip tal navedeni: peščena tla, ilovnata tla in glinena tla. Vsak tip tal ima svoje lastnosti in vse rastline ne uspevajo v vseh vrstah tal.

Vrtnice brez trnov

Vrtnice so lepe in priljubljene okrasne rastline, ki imajo velik pomen tudi za človeka. Njihovi številni simbolni pomeni nas spodbudijo, da si jih delimo. Cvetovi vrtnic so privlačni, številne sorte pa imajo tudi močan in prijeten vonj, ki pri obisku vrta poščemi še čutila za voh.

Življenjska doba semen

Skoraj vsakdo, ki ima svoj vrt se prej, ko slej sreča z vrečko s semeni, ki leži na kakšni polici ali škatli že leto, dve ali dlje. Najpomembnejše vprašanje, ki se postavi pri tem, je, ali bodo semena vzklila. Rok trajanja semen je odvisen od več dejavnikov, najpomembnejša pa sta vrsta rastline in način, kako so bila semena shranjena.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem