Preganjanje krta iz vrta

Krt je na pogled prijazna žival, ki živi pod zemljo. Kosmati črni krti vzbujajo prijetne občutke, kadar pokukajo iz zemlje in jih imajo še posebej radi otroci. K njegovi simpatičnosti zagotovo prispevajo tudi risanke, kjer je krt prijazen in simpatičen lik.

Krt je v vrtu do neke mere koristna žival, čeprav nihče ni preveč vesel, kadar se naseli. Znak, da se je naselil, so kupčki zemlje ali krtine, ki se pojavljajo na trati, cvetličnih gredicah, zelenjavnem vrtu, poteh itd. Krtine motijo podobo vrta, ovirajo košnjo in so nadloga, saj pomeni, da se bo teren prej ko slej nekoliko posedel in bo nastala udrtina v tleh.

Krtina na vrtu

Krti rijejo po zemlji za različnimi živalmi, s katerimi se hranijo. Pojedo zelo veliko deževnikov, kar ni najbolje za vrtno zemljo. Problem nastane tudi, ker delajo rove po gredicah in korenine rastline nad rovi so na zraku. To pa lahko vodi v njihov propad. V krtove rove se lahko naseli voluhar.

Zaradi vsega naštetega krta največkrat nismo veseli in ga želimo z vrta pregnati. Metod je veliko, njihova uspešnost pa je dokaj nizka. V nadaljevanju predstavljamo nekaj načinov, kako poskusiti pregnati krta z vrta.

V trgovinah je mogoče kupiti različne zvočne odganjalce krta (in voluharja), ki delujejo na principu visokih tonov, ki naj bi krta motili. Motilec namestimo na vrt, v skladu z navodili proizvajalca. Druga možnost je, da v tla v bližini krtovih rovov (najbolje ob krtini) zakopljemo steklenice tako, da je vrat steklenice nekaj cm nad zemljo. Zaradi vetra bodo steklenice oddajale zvok, ki je krtu moteč in naj bi ga pregnale z vrta. Podoben učinek naj bi dosegli, če na kovinske palice, ki jih zapičimo v vrt, namestimo aluminijaste pločevinke od pijače, ki jih pri strani obdelamo tako, da imajo lopatice, kamor se bo ujel veter. V vetru se bodo vrtele in oddajale krtu neprijeten zvok.

Krt je občutljiv na vonjave. V trgovini lahko kupimo dimne patrone, ki jih prižgemo v rovu. Dim se bo širil po rovih in pregnal krta. Običajno je učinek nekajdneven, potem pa se krt vrne, razen, če ne uporabimo novega dimnega patrona vsakih nekaj dni. V rov lahko namestimo tudi ribo iz pločevinke. Tudi njen vonj naj bi odganjal krta.

Učinkuje tudi uporaba ricinusovega olja. Posamezno krtino razkopljemo, da pridemo do krtovega rova. Vanj nalijemo nekaj žlic ricinusovega olja. Vonj bo krtu neprijeten in se bo izogibal teh rovov.

Krt ne mara vonja po bezgu. V rov damo lahko več olupljenih bezgovih palic, listja in lubja in krt se bo odselil.

Zelenjavni vrt ali okrasne grede lahko učinkovito zaščitimo pred krtom tako, da okoli območja, kjer ne želimo imeti krta, izkopljemo 20 do 30 cm širok in 60 do 70 cm globok jarek, v katerega natresemo gramoz (ne pesek), na površini pa nasujemo zemljo. Skozi gramoz krt ne bo mogel narediti rova. Namesto jarka lahko položimo kovinsko mrežo.

Krta lahko ujamemo. Lahko uporabimo posebne pasti, ki jih kupimo in namestimo v rov. Ko bo krt šel skozi rov, bo zašel v past, ki ga bo pokončala. Bolj humani način je odkopati krtino, da pridemo do rova. Pod nivo rova namestimo večjo stekleno posodo in krtino prekrijemo z desko. Tako preprečimo dostop svetlobi. Vsak dan pregledujemo, ali se je krt ujel v past. Ko se ujame, ga čim prej izpustimo nekje v naravi na senčnem območju. Najboljša izbira je travnik.

Krte lovijo mačke. Domača mačka je lahko zelo uspešna. Da ji pomagamo, odkopljemo krtino. Mačka bo čakala krta, dokler ta ne bo prišel zamašit luknje.

Lahko pa se odločimo, da bomo krta imeli v vrtu. Je del narave in bi moral biti dobrodošel v vsakem naravnem vrtu. Krtinam se prilagodimo in jih sprejmemo v podobo vrta.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem