Vrtni žar ali vrtni kamin

Vrtni kaminZa ljubitelje druženja na vrtu in dobre hrane je vrtni žar obvezna sestavina vrta. Na njem lahko pripravljamo okusno hrano, pečeno na odprtem ognju ali nad lesnim ogljem. Tako pripravljena hrana ima drugačen okus, kot smo ga sicer vajeni, sam postopek priprave pa spodbuja k druženju.

Priprava hrane na vrtnem žaru je obred, ki vključuje družinske člane ali prijatelje. Gre za družabni dogodek, kjer se v sproščenem vzdušju ob pogovoru in pijači pripravlja hrana. Kuhar ni odrinjen v kuhinjo, temveč se med pripravo hrane druži z drugimi.

Če imamo dovolj velik vrt in pogosto pripravljamo hrano na žaru, je najboljša izbira vrtni kamin. To je zidani vrtni žar, ki ga postavimo na rob terase ali drugam v bližino mize. Vrtni kamin je narejen iz opeke ali betona in je odporen na različne vremenske vplive. Na trgu je ponudba velika. Izbiramo lahko med majhnimi, ki imajo samo kurišče ali pa večjimi, ki imajo tudi dimnik in pult za odlaganje. Največji vrtni kamini so lahko del vrtne kuhinje. Izberemo tak vrtni kamin, ki se bo po videzu ujemal z vrtom. Na vrtnem kaminu lahko pečemo hrano nad ogljem ali nad žerjavico oz. odprtim ognjem. Čiščenje je enostavno. Redno odstranjujemo pepel in čistimo rešetko. Za postavitev vrtnega kamina potrebujemo trdno podlago, za večje kamine pa moramo izdelati temeljno ploščo, da se ne bodo pogrezali v tla.

Prenosni vrtni žar z dimnikom

Prenosni vrtni žar je manjši od vrtnega kamina, njegova glavna lastnost pa je, da ga je enostavno premikati in je za pečenje pripravljen zelo hitro. Prenosni vrtni žari so pravokotnih ali okroglih oblik, vir toplote pa zagotavlja lesno oglje. Nekateri modeli imajo pokrov, ki omogoča zadrževanje toplote in s tem hitrejše pečenje. Prenosni vrtni žari so namenjeni predvsem tistim, ki v vrtu nimajo na voljo dovolj prostora za vrtni kamin, ali pa pripravljajo hrano na žaru le občasno. Prednost je tudi, da jih lahko vzamemo s seboj na piknik ali na dopust, uporabljamo pa jih lahko tudi na balkonu.

Plinski vrtni žar je enostaven za uporabo in ne povzroča dima, ki je značilen za žar, pripravljen z ogljem ali lesom. Toploto zagotavlja plinski plamen, ki lahko greje kamnito ali kovinsko ploščo, nekateri modeli pa imajo nad plamenom kamenje, ki se segreje in oddaja toploto, ki na rešetki peče hrano. Velik del plinskih žarov ima pokrov, s katerim pokrijemo hrano. Na ta način prihranimo nekaj plina in hrana se manj presuši. Plinski žar je enostavno premikati in shranjevati. Slabost je, da moramo imeti vedno na voljo plinsko jeklenko in hrana nima značilnega okusa, ki ga prispeva dim.

Namizni žar je primerna rešitev predvsem za tiste, ki imajo le balkon ali manjšo teraso. Kot energent se uporablja elektrika, ki greje kamnito ali kovinsko ploščo, na kateri se peče hrana ali pa je nad njo rešetka za pečenje. Postavitev je hitra in enostavna, saj ga postavimo na mize, enostavno pa je tudi čiščenje – ploščo in rešetko operemo v pomivalnem stroju.

Če se odločamo za nakup vrtnega kamina ali prenosnega vrtnega žara na oglje, je tehtno premisliti o vplivu žara na sosede. Pri pripravi žara se sprošča dim, ki se širi po okolici. Če gre za strnjeno naselje, je lahko moteč za sosede. Če dim zaide v stanovanje skozi odprto okno, bo trajalo precej časa, da bomo prezračili, če pa dim oplazi sušeče se perilo, pa bo potrebno ponovno pranje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem