Pomladna vrtna opravila

Pomlad je čas prebujanja vrta iz zimskega spanja. V tem času vrt ozeleni in se odene v čudovito obleko pisanih cvetov, ki lahko ostane vse do pozne jeseni, če smo zasadili prave cvetlice. Spomladi je v vrtu veliko dela. Sejemo, sadimo in negujemo zgodnjo zelenjavo, prve cvetlice in sadno drevje, ki zacveti.

Marec

Meseca marca običajno skopni zadnji sneg, čeprav so možni posamezni sneženi dnevi tudi v aprilu. Vrt se začne prebujati. Zacvetijo prve spomladanske cvetlice, kot so zvončki, primule, krokusi in druge.

Proti koncu meseca z gred odstranimo zimsko zaščito. Kompost razkopljemo in z njim pognojimo grede v zelenjavnem in okrasnem vrtu. Kompost raztresemo vsaj tri tedne pred setvijo. Namesto komposta lahko uporabimo hlevski gnoj. Grede z grabljami razrahljamo in poravnamo.

Če imamo v vrtu poti posute z zmletim lubjem, potem je čas, da jih obnovimo. Tudi na peščene poti lahko posujemo svež pesek, če je to potrebno.

Na zelenjavnem vrtu napravimo toplo gredo in posejemo por, glavnato solato, zeleno, blitvo, zelje, brstični ohrovt in rdečo peso. V rastlinjak ali v posode na notranjih okenskih policah posejemo različno zelenjavo, ki jo bomo aprila presadili v grede. Ob koncu meseca, če razmere dopuščajo, lahko na prosto sejemo zelenjavo, ki ni občutljiva na nizke temperature.

V zeliščnem vrtu odstranimo zaščito zelišč, ki so prezimila na prostem. V toplo gredo lahko sejemo baziliko, majaron in koper. Na prosto lahko proti koncu meseca posejemo peteršilj, rukolo in krebuljico. Marec je čas za sajenje trajnih zelišč, kot so melisa, origano, gabez in druga. Vsem olesenelim trajnim zeliščem odstranimo propadle dele in jih nekoliko obrežemo.

April

V aprilu se vreme otopli, hladnih noči pa je vedno manj. Kljub temu lahko še vedno pričakujemo občasne nočne slane.

Pospravimo zadnjo zaščito preko zime.

Na okrasne grede sejemo enoletnice in sadimo trajnice. Če so noči še hladne, grede prekrijemo s kopreno ali pa postavimo plastični predor. Sadimo čebulice gladijol in gomolje dalij.

V zelenjavnem vrtu sejemo in sadimo na prosto radič, korenje, čebulo, šalotko, grah, špinačo, glavnato solato, redkvico in krompir. V toplo gredo sejemo in sadimo občutljivejšo zelenjavo: zelje, kumare, buče in bučke, sladko koruzo, papriko, brstični ohrovt, jajčevec, zelje, brstični ohrovt, blitvo, zeleno, por in rdečo peso.

Zelišča, ki smo jih jeseni izkopali in posadili v posode, presadimo nazaj na grede. Na grede sejemo enoletna in dvoletna zelišča. Občutljivejša zelišča zaščitimo s kopreno. S potaknjenci razmnožujemo trajna zelišča, kot so sivka, žajbelj, rožmarin, melisa in pelin. Nabiramo cvetove zelišč, ki cvetijo in se uporabljajo za čaj.

Maj

Maj je čas cvetenja. Cvetijo sadna drevesa, številne čebulnice, nekatere dvoletni in enoletnice in drugo. Trava bujno raste, zato jo redno kosimo. Pojavijo se polži, ki jih redno zatiramo. V toplejših krajih proti koncu meseca že zorijo češnje.

Redno odstranjujemo plevel. Tako preprečimo, da bi se poleti pretirano razrasel.

Po 15. maju na prosto prestavimo rastline, ki so prezimovale v rastlinjaku, zimskem vrtu ali na drugem prezimnem mestu. Sadimo trajnice, vodne rastline in okrasne trave. Urejamo in sejemo trato. Redno odstranjujemo odcvetele cvetove čebulnic, da ne tvorijo semen, temveč krepijo čebulice. Zelene liste pustimo.

Ko minejo nizke nočne temperature, presadimo na zelenjavne grede zelenjavo, ki smo jo sejali v tople grede ali pa v lončke. Na grede sejemo zelje, brstični ohrovt, fižol, cvetačo, ledenko, kumare, bučke, krompir, fižol in sladko koruzo. V toplih gredah pobiramo zrelo zelenjavo.

V zeliščnem vrtu na prosto sejemo občutljiva zelišča, kot so šetraj, majaron, bazilika in druga. Razmnožujemo trajna zelišča z grobanicami. Pobiramo sveža trajna zelišča za uporabo v kuhinji. Oblikujemo zeliščni vrt na balkonu.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem