Nega sejančkov

SejančkiKo semena vzklijejo, imamo drobne rastlinice s kličnimi listi - sejančke. Sejančke moramo pravilno negovati, je pa odvisno, mesta sejanja, kako bomo zanje skrbeli.

Če smo semena posejali na gredo jih, ko dosežejo velikost centimetra ali dva in začnejo razvijat prve prave liste, razredčimo. Ohranimo najbolj krepke rastline. Grede prekrijemo s kopreno, da sejančke zaščitimo pred pticami in nizkimi temperaturami. Ko se nekoliko večji, kopreno preko dneva umaknemo in jo ponovno namestimo zvečer. To počnemo toliko časa, dokler so nočne temperature nizke. Redno zalivamo, pri tem pa uporabimo razpršilko, ki ustvari zelo drobne kapljice, ki so videti kot megla. Če je curek vode premočan, bomo poškodovali mlada rastlinice.

Če se odločimo za sejanje v setvene pladnje, to storimo 8 do 10 tednov preden bomo rastline sadili na prosto. Semena posejemo v vlažen substrat. Ko vzklijejo, jih prepikiramo v lončke. Če imamo majhne lončke, v vsak lonček posadimo po eno rastlinico. Da se izognemo pikiranju, lahko sejemo neposredno v lončke, in sicer po nekaj semen. Ko semena vzklijejo, odstranimo vse rastlinice, razen najbolj krepke. Lahko pa jih pustimo in razsadimo pri presajanju na gredo. Lončke redno zalivamo, pri tem pa smo pazljivi, da ne pretiravamo. Ko so razmere na prostem primerne, presadimo rastline iz lončkov na grede na stalna mesta in zalijemo.

Sejančki potrebujejo tudi dovolj svetlobe. Če imamo dovolj prostora, setvene pladnje in kasneje lončke namestimo na okenske police ali ogrevan rastlinjak, kjer bodo imeli dovolj svetlobe. Če imamo več lončkov, ki jim ne moremo zagotoviti naravne svetlobe, potem moramo dnevno rastlinice osvetljevati 12 do 16 ur z umetno lučjo.

Če smo sejali v s hranili bogat substrat, potem sejančkov ni treba dodatno gnojiti, če pa nismo, ali pa smo uporabili vrtno zemljo, pa je smiselno enkrat tedensko pognojiti s tekočim organskim gnojilom, da bodo rastlinice bolj krepke.

Sejančke gojimo na sobni temperaturi. Preden jih presejemo na prosto, pa jih moramo utrditi. S tem jih pripravimo na pogoje, ki vladajo na prostem. Z utrjevanjem začnemo teden dni, preden jih presadimo na prosto. Lončke prvi dan za 2 do 3 ure prestavimo na senčno mesto na prostem sredi popoldneva, ko so temperature najvišje. Vsak naslednji dan čas na prostem podaljšamo, prav tako pa jih, če bodo rastline uspevale na sončnem mestu, počasi prestavljamo na polno sonce.

Slika: www.freeimages.co.uk

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem