Drevesa

Drevesa v vodnem pršcuDrevesa so rastline, ki močno zaznamujejo našo pokrajino. Tvorijo gozdove, ki so veliki proizvajalci kisika in porabniki ogljikovega dioksida. Odrasla bukev lahko na leto proizvede toliko kisika, kot ga v letu dni porabi 10 ljudi za dihanje. Drevesa imajo dolgo življenjsko dobo, ki večinoma presega človeško. Mlado drevo, ki ga posadimo danes, bodo lahko občudovali naši vnuki, pravnuki, prapravnuki itd. Številna drevesa z lahkoto dočakajo krepko preko 100 let, nekatera pa celo nekaj stoletij. Drevesa so dom za številne živali, saj jim nudijo zavetje in hrano.

Drevesa skupaj z grmovnicami predstavljajo ogrodje vrta. Njihovo sajenje mora biti premišljeno in načrtovano na začetku, preden se lotimo urejanja. Drevesa običajno posadimo in jih ne presajamo več. Presajanje dreves zelo zapleten postopek in običajno zahteva velik poseg s težko mehanizacijo, v vrtu pa pusti viden pečat. Za drevesa je presajanje škodljiv poseg, ki jih lahko tako prizadene, da propadejo. Drevesa imajo zelo dolgo življenjsko dobo, ki se meri v desetletjih ali celo v stoletjih. Zaradi tega si ne moremo po nekaj letih premisliti in drevo presaditi, kar sicer lahko počnemo z drugimi rastlinami. Seveda pa lahko drevo vedno posekamo.

Drevesa so največje rastline, ki jih imamo v vrtu. Dosežejo lahko veliko višino in širino. Lipa, ki je pogosto okrasno drevo na slovenskem podeželju, lahko doseže višino do 40 m, njena krošnja pa lahko preseže premer 15 m. Za tako veliko drevo moramo imeti dovolj prostora, da bo prišlo do izraza. Drevesa in grmi, ki rastejo samostojno na prostem, imajo lepšo in večjo krošnjo, kot tista, ki jih sadimo v skupine, rast v višino pa je nekoliko počasnejša. Grmi zavzemajo manj prostora, vendar pa ga potrebujejo dovolj, da se razvijejo v vsej lepoti.

Drevnina oblikuje vrtni prostor. Drevesa in grmi omejujejo vrt navzven, ga ščitijo pred vetrom in pogledi sosedov. Številna drevesa so primerni kot samostojni elementi v vrtu, sadimo pa jih lahko v različno velike skupine. Če imamo dovolj prostora, lahko zasadimo drevo v središče vrta in podenj namestimo vrtno mizo in klopi. Obedovanje v senci velike lipe, bukve ali kakšnega drugega drevesa bo prav posebno doživetje. Če bo krošnja dovolj velika in gosta, nas ne bo zmotila niti krajša poletna ploha.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem