Praproti

PraprotPraproti so rastline, ki po svojem videzu nekoliko odstopajo od drugih rastlin v vrtu. Zanje je značilno, da ne cvetijo in tvorijo semen, temveč se razmnožujejo s sporami. Zaradi svojega drugačnega videza so zanimiva popestritev vrta, ni pa vsak vrt zanje primeren, saj potrebujejo prave razmere za rast in razvoj, predvsem dovolj vlage in sence.

Videz praproti je zanimiv skozi vse leto. Ko se listi začnejo razvijati, so najprej polžasto zviti, potem pa se počasi odprejo. Nekatere praproti imajo v mladosti liste drugačne barve, kot so polno razviti listi. Ti so lahko različnih oblik. Nekateri so kot velike pahljače, drugi bolj suličasti. Jeseni se marsikatera praprot odene v zlato-rjave barve in suhi listi ostanejo okras vrta še večji del jeseni in zime.

Praproti, ki jih sadimo na prosto, uspevajo na senčnih in vlažnih rastiščih. Večina ne prenaša dobro neposredne sončne svetlobe. V vrtovih jih sadimo v senco pod drevesa in v druge senčne ter vlažne dele vrtov. Zelo dobro uspevajo v starih vrtovih, kjer so drevesa in grmi dobro razviti. Ustrezajo jim nevtralna ali rahlo bazična tla, bogata z organsko snovjo, le krpača in rebrenjače potrebujejo kisla tla.

Praproti so nezahtevne glede nege. Skrbeti moramo, da ne trpijo pomanjkanja vode. Tla morajo biti ves čas dovolj vlažna. To je še posebej pomembno v primeru suše, saj večina praproti hitro propadle, če se bodo tla povsem izsušila.

Na trgu je velik izbor tropskih praproti, ki pa jih moramo saditi v zimski vrt, saj ne preživijo na prostem. Potrebujejo stalno temperaturo, ki ne pade pod 15 stopinj Celzija, zato so primerne za topel tip zimskega vrta. So sestavni del tropskega zimskega vrta. Primerne so za zimske vrtove, ki so v senci, težje pa jih bomo gojili v tistih, ki so polno obsijani s soncem. V takšnem primeru jih sadimo v senco večjih rastlin. Tropske praproti lahko gojimo tudi kot lončnice.

Zanimive sorodne vsebine: 
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem