Družinski vrt

Družinski vrt je vrt za družino. V njem svoje mesto najde vsak član družine od otrok do dedkov in babic. Vsakdo ima svoj kotiček, v katerem z veseljem preživi prosti čas. Je prostor, kjer družina preživi veliko časa in se druži. Družinski vrt je urejen tako, da ima osrednje mesto prostor, kjer se lahko družinski člani družijo. Drugi deli vrta pa so namenjeni različnim dejavnostim.

Mama in otroci na vrtu v senci za mizo

Glavni del družinskega vrta je zagotovo terasa ali drug prostor z vrtno garnituro v senci večjega drevesa. Od pozne pomladi do zgodnje jeseni lahko celotna družina tu obeduje ali večerja in preživlja proste popoldneve ali dopoldneve. To je tudi prostor za vrtne zabave, kjer se lahko družijo odrasli ali otroci. Izvedba otroške rojstnodnevne zabave na vrtu je mnogo bolj enostavna in praktična, kot v jedilnici ali dnevni sobi. Otroci bodo imeli na voljo več prostora za igro, pri tem pa nam ne bo treba paziti, da se bo razbila dragocena vaza ali umazala sedežna garnitura.

Vrtna zabava

Pomembno mesto na družinskem vrtu zaseda zelenjavni vrt. Kuhar in kuharica bosta tu imela vir sveže zelenjave in zelišč pri pripravi slastnih jedi. Zelenjavni vrt je lahko tudi odlična oblika sprostitve za stare starše. Skrb za zelenjavo bo postala njihov konjiček in z veseljem bodo prebili ure in ure pri negi zelenjave. Gojimo lahko različno zelenjavo, najpogosteje pa bodo svoje mesto našli solata, radič, fižol, korenje, peteršilj, ohrovt, grah, bučke, kumare in drobnjak. Če smo poznavalci zdravilnih rastlin, lahko nekaj gred namenimo njihovi pridelavi. Tako bomo imeli jeseni pravi domači zeliščni zdravilni čaj, s katerim bomo preganjali prehlad in druge bolezni.

Če je vrt dovolj velik, posadimo nekaj sadnih dreves. Najpogosteje so to jablane in hruške, če pa imamo dovolj prostora, pa lahko posadimo še slivo, kutino, češnjo in marabelo. Izbiramo odporne sorte, ki ne zahtevajo veliko nege in so odporne proti škodljivcem. V pravem družinskem vrtu ne smejo manjkati maline, s katerimi se lahko sladkamo od pozne pomladi pa vse do pozne jeseni. Če imamo dovolj prostora, lahko posadimo še ribez in kosmulje.

Otrok z očetom zaliva vrt

Družinski vrt je raj za otroke. Je prostor, kjer se spoznavajo z rastlinami in živalmi ter so v stalnem stiku z naravo. Najbolj zanimiv del je otroška greda, ki je namenjena le otrokom. Nekje v vrtu manjšo gredo prepustimo otrokom, da jo urejajo po lastnih zamislih. To bo v njih spodbudilo željo po stiku z naravo, obenem pa se bodo učili. Pri delu na gredi otrokom pomagamo, vendar pa jim ne vsiljujemo svojih zamisli. Jih le po malem usmerjamo, da bodo rastline uspešno rasle. Otroke lahko spodbudimo k vzgoji zelenjave ali pa cvetlic. Pomembno je, da izbiramo robustne sorte, ki bodo prenašale grobo ravnanje. Primerne cvetoče rastline so sončnice, cinije in ognjič, med zelenjadnicami pa bučke, kumare, radič in kreša. Manjkati ne smejo jagode in manjše sadno drevo.

Na družinskem vrtu svoje mesto najdejo domače živali. Glede na njihove zahteve nekoliko prilagodimo vrt. Če imamo psa, potem uredimo več travnatih površin, kjer se bo lahko igral in tekal. Zasejemo bolj robustno travo, ki se sicer uporablja za športne površine, da ne bodo vidne gole zaplate. Ribnik zaščitimo z mrežo ali dovolj visoko ograjo, da preprečimo kopanje.

Otroka na družinskem vrtu

Veliko pozornost posvetimo varnosti. Otroci so radovedni in neprevidni, kar lahko hitro pripelje do nezgode. Zato je pomembno, da verjetnost nezgod že vnaprej čim bolj zmanjšamo. V družinskem vrtu ne sadimo rastlin, ki so močno strupene ali pa imajo trne. Takšnim rastlinam se raje odpovejmo, ali pa jih dobro ogradimo, da otroci ne bodo mogli do njih. Tudi vrtno orodje in pripomočki morajo svoje mesto najti v vrtni lopi ali zaprti shrambi. Če je del družinskega vrta tudi ribnik, ga moramo ustrezno zaščititi. Breg, kjer lahko pridemo do vode, utrdimo vodo pa ogradimo. Če imamo na vrtu peskovnik, ga vedno pokrijmo z zaščitno folijo ali drugim pokrivalom, da ne bodo v njem imele stranišča sosedove (ali naše) mačke.

Ponudba urejanja vrtov
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem