Nasveti za vzgojo debelega in zdravega korenja

KorenjeGojenje korenja je enostavno, zahteva pa nekaj potrpljenja. S pravilnim sejanjem in nego lahko vzgojimo debelo in slastno korenje. Najpogosteje se odločimo za oranžno korenje, gojimo pa lahko tudi rumeno ali belo korenje, pa tudi temno vijolično.

Ko se odločamo za sorto korenja, je pomembno, kakšno zemljo imamo na vrtu. Izbira sorte, ki je primerna za našo vrtno zemljo, je ključnega pomena za lepo in debelo korenje. Pri nakupu semen bodimo pozorni, ali potrebujejo globljo ali plitvejšo zemljo, ki je lahko težka ali pa mora biti rahla. Izberemo tiste sorte, ki jim bo naša zemlja najbolj ustrezala.

Korenje dobro uspeva na visokih gredah ali pa na dobro prekopani in zrahljani zemlji. Če imamo na vrtu težko zemljo, jih primešamo izdatno količino komposta. Prav tako odstranimo vse kamenje.

Korenje sejemo dva do tri tedne pred zadnjo pričakovano jutranjo slano, nato pa ga lahko sejemo na vsake dva do tri tedne. Od setve do pridelka bo minilo nekje od dva do tri mesece, kar pomeni, da lahko zadnje korenje sejemo avgusta.

Korenje potrebuje za rast dovolj prostora. Običajno ga sejemo čim bolj enakomerno v vrste. Na 5 cm položimo 10 semen, ki jih prekrijemo s kompostom in nežno zalijemo. Ko rastline zrastejo do višine 5 cm, jih razredčimo tako, da je med posameznimi rastlinami 2 do 3 cm. Po štirinajst dnevih redčenje ponovimo in med posameznimi rastlinami zagotovimo 7 do 9 cm.

Redno odstranjujemo plevel in redno zalivamo. Če se zemlja izsuši, začnemo s postopnim namakanjem preko več zaporednih dni, da preprečimo delitev korenov. Pri zalivanju moramo posebno pozornost posvetiti mladim rastlinicam. Te naj bodo ves čas v vlažni zemlji. Da preprečimo rast plevela in prekomerno izsuševanje, uporabimo zastirko.

Ko se koreni debelijo in rastejo, bo zgornji del začel »siliti« iz zemlje. Del korena, ki je izven zemlje, bo postal zelen in grenak. Da to preprečimo, ga redno zasipavamo z zemljo ali zastirko.

Pobiramo lahko že precej mlado korenje, vendar se njegov okus z rastjo izboljšuje, zato je smiselno pobirati starejše korenje. Pobiramo ga tako, da zemljo nekoliko razrahljamo in koren izpulimo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem