Obiranje sadja

V domačem vrtu lahko pridelamo večje količine različnih sadežev. Če izberemo pravo sadno drevje različnih sort in še nekatere sadne grmičke, bomo lahko uživali sveže sadje že od pozne pomladi pa vse do pozne jeseni. Sadje lahko shranimo ali predelamo in ga uživamo preko celega leta.

Če želimo sadje uživati sveže, ga oberemo, ko povsem dozori. Sadeži običajno ne dozorijo sočasno, tako da nam je sveže sadje na voljo več dni zapored. Pri jablanah in hruškah zrelost preverimo tako, da plod z dlanjo nekoliko dvignemo in zavrtimo. Zrel sadež se bo odtrgal skupaj s pecljem. Pri drugih sadežih smo pozorni na barvo in trdoto.

Za shranjevanje običajno nabiramo sadje preden povsem dozori. Nabiramo ga skupaj s peclji. Odstranimo vse poškodovane, obtolčene, nagnite ali obolele sadeže, ki bodo v shrambi začeli hitro gniti, gniloba pa se bo hitro širila na zdrave plodove.

Sadje običajno nabiramo z roko. Pri tem smo previdni, da pri trganju ne poškodujemo drevesa. Češnje in grozdje nabiramo s pomočjo škarij, saj bi pri trganju poškodovali drevo.

Kadar so drevesa večja in jih ne dosežemo s tal, si pomagamo z lestvijo ali obiralnikom sadja. Najbolj praktične so zložljive lestve, ki so samostoječe in omogočajo obiranje sadja tudi na zunanjih vejah. Z enostavnimi lestvami, ki jih prislonimo na drevo, ne bomo dosegli vseh sadežev na zunanjih vejah. Pri postavljanju lestve poskrbimo za njeno stabilnost, pri takšnem nabiranju pa naj bo vedno prisoten pomočnik, ki bo lahko lestev še dodatno podprl, v primeru nezgode pa priskočil na pomoč.

Obiralniki sadja so uporaben pripomoček za obiranje večjih trdnih sadežev, kot so kutine, jabolka in hruške. Običajno so to posebne vrečke iz blaga, ki imajo na vhodu kovinske zobe, s katerimi odtrgamo sadež, vse skupaj pa je na teleskopski palici. Z njimi lahko sežemo nekaj metrov visoko. Pri nabiranju z obiralnikom smo še posebej previdni, da ne poškodujemo vej.

Jagode, maline in robide obiramo vsak dan ali vsaj vsak drug dan. Redno obiranje spodbuja tvorbo novih cvetov in plodov.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem