Oblikovanje vrtov

Oblikovanje vrta je proces, ki zahteva veliko znanja in oblikovalske žilice. Če tega nimamo, je smiselno oblikovanje novega vrta prepustiti strokovnjakom, kot so krajinski arhitekti ali vrtnarji, ki se profesionalno ukvarjajo z urejanjem in oblikovanjem vrtov.

Oblikovanje majhnih vrtov

Majhni vrtovi slovijo po tem, da jih je težko oblikovati. Prostora je malo in vrt zelo hitro začne delovati prenasičeno. Ker je prostora malo, ima vsaka rastlina točno določeno mesto, ki je zelo tehtno premišljeno.

Majhen vertikalni vrt

Marsikdo se odloči, da bo majhen vrt na videz povečal tako, da oblikuje veliko zeleno površino, ki jo omeji z nizkimi trajnicami ali grmovnicami. S tem se doseže ravno nasprotni učinek, saj ni točke, ki bi privlačila pogled. Majhen vrt navidezno povečamo tako, da mu damo višino. Posadimo visoka drevesa in postavimo pergolo. Če je le mogoče, vrt optično ločimo na več delov s cvetlično gredo ali grmovnicami. Uporabimo lahko tudi nizke žive meje in opore, po katerih se vzpenjajo vzpenjavke. S tem naredimo vtis, da je za pregrado še veliko vrta.

Oblikovanje velikih vrtov

V velikih vrtovih lahko dodobra izkoristimo razpoložljiv prostor. Z različnimi pregradami kot so visoke žive meje, skupina grmovnic ali dreves, lahko vrt na videz zmanjšamo. Pri zasajanju pazimo, da ne pretiravamo z gostoto zasaditve. Dajmo vrtu prostor za dihanje. Tu imamo prostor za velika drevesa in dovolimo jim, da neovirano razvijejo svojo krošnjo.

Vrtni hodnik z lučkami

Velike vrtove lahko razdelimo na različne dele, ki so vsak svoj tip vrta. Posamezne grede z visokimi trajnicami ali grmovnice lahko uspešno razmejijo vrt. Tako lahko ustvarimo zanimive kotičke, ki imajo vsak svoj čar. Če nam je bolj všeč formalni stil vrta, potem posamezne dele ločimo med seboj z urejenimi živimi mejami čistih linij.

Oblikovanje gred

Vsaka dobro oblikovana greda ima ogrodne rastline. Na vsaki gredi poskrbimo za ozadje, ki naj ga tvorijo višje rastoče rastline. Na gredo lahko posadimo posamezne izstopajoče rastline, ki bodo privabile pogled in gredi dale točko zanimanja. Grede lahko oblikujemo na več načinov.

Gredo oblikujemo v obliki pulta, kadar je v ozadju grede zid, ograja ali živa meja in se ne moremo sprehoditi okoli grede. V ozadju posadimo visoko rastoče rastline, spredaj pa nižje. S tem ustvarimo občutek, kot da se greda dviguje.

Okrasne grede s trajnicami

Za samostojne grede, ki jih lahko opazujemo iz vseh strani, je priporočljiva piramidalna ali stožčasta zgradba. V sredino zasadimo visoke rastline, proti robu pa nižje. Tako bodo vidne vse rastline.

Večje grede lahko oblikujemo gričevnato. Skupaj sadimo iste trajnice, da tvorijo navidezne blazine. Te blazine naj bodo različno visoke, pri čemer se z oddaljenostjo od roba višina dviguje. S tem dobimo videz gričevnate pokrajine.

Naraven videz gred dosežemo, če jih zasadimo plosko. Rastline na nekaterih mestih sadimo gosteje, na drugih mestih bolj narazen. Vmes posadimo posamezne visoko rastoče trajnice.

Pri oblikovanju gred moramo biti pozorni na ogrodne rastline in spremljevalne rastline. Ogrodne rastline so višje rastoče in bolj opazne, zato jih običajno sadimo v ozadju. Spremljevalne rastline so nižje od ogrodnih in jih sadimo spredaj. Pomembno je, da majhne rastline sadimo skupaj v večjem številu, da pridejo do izraza.

Samostojno rastoče rastline

Samostojno rastoče rastline so lahko magnet za pogled. To so običajno na videz zelo zanimivi grmi ali pritlikava drevesa, ki izstopajo v barvi ali obliki. Uporabimo lahko tudi trave, trajnice ali vrtnice. Zelo zanimivi so grmi in drevesa z več debli. 

Cvetoča hortenzija

Samostojno rastoče rastline moramo posaditi dovolj daleč od drugih rastlin, da pridejo do izraza. Včasih jim lahko dodamo kip ali drug okrasni element. Posajene morajo biti tako, da jih lahko vidimo in občudujemo. Večji kot je vrt, več samostojno rastočih rastlin lahko posadimo.

Zahtevaj ponudbe
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem