Orodje za obdelavo vrtnih tal

Izbira orodja, ki ga bomo potrebovali na vrtu, je odvisna predvsem od velikosti vrta in tipa vrta. Pri manjših vrtovih se lahko zadovoljimo z manjšim izborom orodja in pri delu nekoliko več improviziramo, pri večjih vrtovih pa moramo imeti dovolj različnega orodja, ki bo omogočalo čim bolj enostavno opravljanje del. Če imamo zelenjavni vrt, ali pa vrt urejamo na novo, bomo potrebovali orodje za prekopavanje, če pa imamo starejši vrt, kjer prevladujejo trajnice, pa bomo potrebovali predvsem orodje za okopavanje in obdelavo vrhnji plasti tal.

Pri orodju za obdelavo vrtnih tal so zelo pomembni ročaji in držaji. Pravilno ergonomsko oblikovani držaji bodo omogočili manj utrujajoče delo in ne bodo povzročali bolečine v hrbtu. Za ljudi do velikosti 170 cm so primerni držaji dolžine od 70 do 75 cm, za višje pa od 95 do 100 cm. Držaji so lahko kovinski ali leseni. Leseni so lahko zaščiteni z lakom ali pa le obrušeni. Zaradi sušenja lesa se lahko nekoliko skrčijo in se ne držijo več dobro kovinskega dela orodja. V takšnem primeru jih lahko čez noč namočimo v vodo, da se bo les ponovno raztegnil in delo z orodjem bo nemoteno. Kovinski držaji so lahko prevlečeni s plastično prevleko, ki poskrbi, da ob prijemu nimamo hladnega občutka. Tako leseni, kot tudi kovinski držaji se lahko ob preobremenitvi poškodujejo. Leseni lahko počijo, kovinski pa se ukrivijo. V vsakem primeru držaj zamenjamo.

Ročaji so na zgornjem delu držaja. Omogočajo lažje delo z lopato in vilami. Dajo nam boljši oprijem, saj se lahko nanje opremo z lastno težo in lažje lopato ali vile zarijemo v zemljo. Najpogostejši so T ročaji (ročaj v obliki črke T), ki nudijo dober oprijem in so zelo vzdržljivi. Uporabljajo se tudi D in Y ročaji, ki pa so nekoliko manj univerzalni. Z njimi je težje delati, če imamo na rokah rokavice ali pa imamo večje roke. V nasprotju s T ročajem, sta ti dve obliki zaprtega tipa. Pri nakupu vedno preizkusimo ročaj in izberemo orodje z ročajem, ki nam najbolj ustreza.

Vile

VileVile so univerzalno orodje za številna vrtna opravila in ne-le za premetavanje gnoja, s čimer jih ljudje zelo pogosto povezujejo. Primerne so za izkopavanje koreninskih grud, tresenje in premetavanje komposta, zračenje trate itd. Obstajajo tudi posebne vile, ki imajo širše in ploščate roglje, kar omogoča lažje prekopavanje težjih tal, kot z lopato.

Vile so pri delu močno obremenjene, zato naj bodo trdno izdelane. Držaj naj bo trden in močan ter sposoben prenesti velike obremenitve. Glava in vrat vil naj bosta skovana iz enega kosa, pri čemer naj bo vrat vil daljši, saj je zelo obremenjen in pri krajšem vratu se lahko držaj prelomi.

Lopata

ŠtiharicaLopata je osnovno orodje na vrtu. Uporabljamo jo za prekopavanje in kopanje jarkov, sadilnih jam in za prestavljanje zemlje. Za premetavanje komposta in gnoja je manj primerna in običajno uporabljamo vile. Običajno se uporabljajo štiharice ali prekopne lopate. Te lopate imajo štirioglati list pravokotne oblike, ki je rahlo zaobljen navznoter. Je lahko različnih velikosti in nekatere različice imajo na zgornjem delu lista stopni rob, kamor se lahko upremo z nogo, da olajšamo delo. Ta stopni rob preprečuje poškodovanje podplatov in bolj udobno delo. Lopate so običajno izdelane iz ogljikovega jekla ali pa nerjavnega jekla. Premazane so lahko s premazom proti prijemanju zemlje, ki pa ga je treba vsake toliko časa obnoviti.

Motika

MotikaZa okopavanje gred se običajno uporabljajo motike. Z motiko rahljamo zemljo, odstranjujemo plevel in prezračujemo tla. Uporabljamo lahko različne motike. Trikotne motike se uporabljajo za izdelavo jarkov in pletje. Holandske motike, ki imajo veliko odprtino, so odlične za pletje, saj z njimi plitvo porežemo plevel, ne da bi poškodovali korenine rastlin. Kombinirane motike so primerne za spodkopavanje plevelov in oblikovanje brazd. Roglji so primerni za razbijanje grud in trde površine prsti. Vlečna motika je primerna za spodkopavanje plevelov in rahljanje tal.

Grablje

GrabljeGrablje uporabljamo za ravnanje gred pred sajenem in za zbiranje različnih vrtnih odpadkov. Imamo tudi grablje za nego trate in zbiranje listja. Grablje, ki jih uporabljamo za obdelavo tal, so skovane iz enega kosa in imajo od 12 do 16 zob. Uporabljamo lahko lesene grablje z lesenimi zobmi, ki pa so nekoliko manj vzdržljive. Lesene grablje so največkrat široke okoli enega metra in z njimi lahko obdelujemo večje grede.

Grablje imajo daljši držaj kot vile in motike. Zaradi načina dela, ko grablje vlečemo po površini, je primerno, da je držaj dolg vsaj 1,5 m, še boljši pa je daljši. Tako bomo manj obremenjevali hrbet, delo pa bo potekalo hitreje, saj bomo lahko z enim potegom obdelali večjo površino.

Lopatke, vilice, sadilniki in sadilni klini

Drobno vrtno orodje za obdelavo tal je nepogrešljivo. Uporabljamo ga pri drobnih delih, kje klečimo ali čepimo, velike lopate, motike ali vile, pa so preprosto prevelike za uporabo. Lopatke uporabljamo za kopanje sadilnih jamic, kamor sadimo majhne rastline, za sajenje v posode in za delo na visokih in dvignjenih gredah. Namesto lopatk lahko pri sajenju uporabljamo sadilne kline, s katerimi oblikujemo sadilne jamice ali pa sadilnike, če sadimo čebulice. Z vilicami si pomagamo pri pletju in rahljanju zemlje.

Lopatka  Majhne grablje
Lopatka in majhne grablje

Sadilni klin 
Sadilni klin in sadilnik

Drobno vrtno orodje naj bo kakovostno. Na trgu je veliko različnega orodja, ki ima zelo nizke cene. Običajno je takšno orodje slabe kakovosti in se bo pri delu zelo hitro poškodovalo. Bolje se je odločiti za nekoliko dražje in bolj trdno izdelano orodje, ki nam bo dolgo služilo.

Grebača

Grebača ali ročni kultivatorGrebača ali ročni kultivator se uporablja za rahljanje zbitih tal in odstranjevanje plevelov. Uporabljamo jo pri pripravi zemlje za setev, kadar moramo tla le zrahljati. Grebače zdrobijo prst.

Grebače imajo od 3 do 5 rogljev, ki so na kovinski glavi. Roglji se lahko po obliki razlikujejo od modela do modela. Grebača ima dolg ročaj (vsaj 1,5 m), s katerim jo lahko vlečemo po zemlji.

Motokultivatorji

Električni motokultivatorMarsikateri ljubiteljski vrtnar si želi imeti lastni motokultivator. Cene motokultivatorjev so dovolj nizke, da njihov nakup ne predstavlja zelo visokega stroška in vložek se bo povrnil, če imamo velik zelenjavni vrt. Pri manjših vrtovih pa je nakup tega stroja ekonomsko vprašljiv.

Motokultivatorje uporabljamo za prekopavanje in rahljanje zemlje. Močnejši in večji imajo bencinski motor ter kolesa. Dražji imajo možnost priklopa različnih priključkov. So glasni in pri njihovi uporabi potrebujemo zaščito ušes – glušnike. Manjši motokultivatorji so električni in so primerni za manjše vrtove.

Čeprav nam motokultivatorji zelo olajšajo delo, predvsem spomladi, ko je treba prekopati zelenjavni vrt, pa je njihova uporaba v vrtu lahko zelo problematična. Motokultivatorji so zelo neprijazni do deževnikov in jih v veliki meri uničijo. Z rotorjem, ki drobi zemljo, jih prerežejo in raztrgajo, da deževniki žalostno poginejo. Bencinski motokultivatorji potrebujejo tudi veliko vzdrževanja.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem