Protiurezne rokavice ščitijo pred urezom pri delu z noži in škarjami

Pri delu na vrtu pogosto uporabljamo različno ostro orodje, s katerim se lahko močno poškodujemo. Pri obrezovanju drevja in drugih rastlin uporabljamo različne škarje in sadjarski nož, pri nabiranju zelenjave in sadja pa pogosto različne nože. Vrtnarski in sadjarski nož sta zelo uporabna, vendar pa je delo z njima tudi nevarno. Poškodbe pri nezgodah s škarjami in noži so lahko blage v obliki majhne ureznine, ki jo lahko pozdravimo sami, ali pa zelo globoke in zahtevajo zdravniško zdravljenje.

Ureznine na rokah lahko zelo enostavno in učinkovito preprečimo s posebnimi protiureznimi rokavicami. Te imajo vgrajeno posebno zaščitno plast, ali pa vlakna, ki preprečujejo, da bi lahko z nožem ali škarjami prerezali rokavico in zarezali v dlan ali prste. Če pride do ureza, ne moremo prerezati zaščitne plasti in roka bo ostala nepoškodovana. Za zaščito se najpogosteje uporabljajo steklena vlakna ali kevlar, ki nudijo dobro zaščito. Najboljšo zaščito nudijo rokavice iz kovinske mrežice, ki so precej nerodne in težke za uporabo ter povsem neprimerne za delo v vrtu, njihova cena pa je zelo visoka. Pri vrtnih delih uporabljamo rokavice iz usnja, bombaža ali umetnih vlaken, ki imajo zaščitno plast iz steklenih vlaken ali kevlarja. Takšne rokavice nudijo vso potrebno zaščito pred urezi z noži in škarjami. 

Protiurezne rokavice bomo dobili v trgovinah z zaščitno in varovalno opremo in pri bolje založenih trgovcih z orodjem in opremo za vrt. Pri nakupu se odločimo za rokavice, ki imajo tudi protivbodno zaščito. Takšne rokavice so sicer malenkost dražje od navadnih protiureznih, vendar nas bodo učinkovito zaščitile pri obrezovanju rastlin s trnjem, kot so npr. vrtnice. Protivbodne in protiurezne rokavice imajo običajno na predelu dlani posebno debelo plast usnja, ki je trnje ne prebode, celotna rokavica pa ima zaščitna vlakna proti urezu.

Pri delu z motorno žago pa je smiselno uporabiti posebne protiurezne rokavice za delo z motorno žago. Te rokavice imajo posebno zaščito, ki prepreči, da bi nas poškodovala veriga, obenem pa blažijo tresljaje motorne žage. Navadne protiurezne rokavice niso primerne za delo z motorno žago.

Nakup ustreznih zaščitnih rokavic, ki ščitijo pred urezom z nožem ali škarjami se bo povrnil pri prvi nezgodi. Takrat nam ne bo treba prenašati bolečine in hiteti po obliž ali k zdravniku na šivanje, temveč bomo delo lahko takoj nemoteno nadaljevali. Cenovno so takšne rokavice dovolj poceni (najcenejše je mogoče dobiti že za okoli 10 €), da njihov nakup ne bi smel biti vprašanje. Varnost naj bo vedno na prvem mestu.

Zanimive sorodne vsebine: 
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem