Zelenjavni vrt

Zelejanvni vrtV današnjem sodobnem svetu je pridelava hrane močno povezana s hlepenjem po dobičku. Posledično je večina hrane pridelane na način, ki omogoča čim večji izplen s čim manj vložka. Pridelava je v veliki meri povsem drugačna, kot je bila pred 100 leti, ko je bila veliko bolj v sozvočju z naravo.

Iz tega vidika ima doma pridelana hrana veliko dodano vrednost. Ne uporabljamo kemičnih pripravkov, zelenjava raste v pravi vrtni zemlji in ne vnaprej pripravljenih substratih in vsakodnevno je deležna naše ljubezni. Vrt je prostor, kjer lahko pridelujemo zelenjavo in zelišča na povsem naraven način. Tako pridelana zelenjava je bogatejšega okusa in ima pozitiven vpliv na družinski proračun.

Del vrta lahko spremenimo v zelenjavni vrt in oblikujemo grede za gojenje zelenjave. Na njih lahko pridelujemo paradižnik, krompir, solato, špinačo, kumare, brokoli, zelje, peteršilj, korenje in večino druge zelenjave, ki jo sicer najdemo na policah trgovin in na tržnici. Količina pridelane zelenjave bo odvisna od velikosti zelenjavnega vrta in od naše pridnosti: pridelava zelenjave zahteva kar nekaj truda.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem