Zaščitna oprema

Pri delu v vrtu se lahko poškodujemo na različne načine. Uporaba ustrezne zaščitne opreme je nujna, saj s tem ohranjamo lastno zdravje. Pri uporabi določenih strojev je uporaba določenih zaščitnih sredstev nujna, saj so lahko poškodbe, ki nastanejo ob nezgodi tako hude, da povzročijo smrt, ali pa trajne posledice. Dolgotrajnejša uporaba glasnih strojev lahko pusti posledice na sluhu.

Rokavice – zaščita rok

Rokavice so najpogostejša zaščitna oprema vsakega profesionalnega ali ljubiteljskega vrtnarja. Ščitijo nas pred poškodbami na rokah, ki bi nastale ob stiku z zemljo, rastlinami, vejami in tudi orodjem (nastanek žuljev). V vrtu uporabljamo različne rokavice, ki imajo različno stopnjo zaščite. Večina rokavic je kombinacija blaga in usnja, nakatere pa imajo vgrajene različne varnostne elemente. Pri delu s škarjami uporabljamo rokavice z zaščito prstov, pri delu z motorno žago pa rokavice, ki imajo posebno zaščito proti vrezu z verigo. Pri delu z rastlinami uporabljamo rokavice, ki nas ščitijo pred trnji. To so običajno usnjene rokavice s proti vbodno zaščito. Pri delih s tekočinami in gnojili uporabljamo gumijaste ali lateksne rokavice.

Kolenski ščitniki – zaščita kolen

Pri delu na vrtu pogosto klečimo ali čepimo. Klečanje je nekoliko udobnejše od čepenja. Pri klečanju imamo kolena na tleh. Običajno smo v stiku s hladno zemljo ali travo, kar neugodno deluje na kolenski sklep. Pri klečanju si lahko umažemo hlače ali celo poškodujemo kožo. Poleg tega pa bomo pri klečanju imeli neprijetne občutke v kolenih. Kolena zaščitijo ščitniki kolen, ki naredijo klečanje tudi bolj udobno.

Ščitniki kolen so izdelani iz umetnih mas in napolnjeni s peno ali gelom. To zagotavlja zaščito pred umazanijo in poškodbami in naredi klečanje bolj prijetno. Ščitniki kolen nudijo občutek mehkobe. Na kolena jih namestimo s pomočjo pripenjalnega traku. Uporabimo jih lahko na goli koži ali pa preko oblačil.

Glušniki in ušesni čepki – zaščita sluha

Stroji, ki jih uporabljamo v vrtu, povzročajo ropot - hrup. Izpostavljenost preveliki jakosti hrupa lahko povzroči okvaro sluha. Če jakost hrupa ni tako visoka, vendar pa smo mu izpostavljeni dlje časa, lahko kljub temu povzroči poškodbe sluha. Poškodb sluha ni mogoče pozdraviti. Zato je smiselna uporaba glušnikov ali ušesnih čepkov, ki bodo sluh zaščitili pred poškodbami. Glušnike je mogoče kupiti že za nekaj evrov, kar je malenkost v primerjavi, z dejstvom, da lahko postanemo naglušni ali celo gluhi za čas do konca življenja.

Glušnike uporabljamo pri uporabi vseh glasnih strojev: kosilnice, škarje za obrezovanje žive meje, motorne žage, motokultivatorji, drobilniki itd. Vsak stroj ima nekje na ohišju oznako jakosti hrupa, ki ga povzroča in opozorilo o uporabi zaščite sluha. Tudi električni stroji povzročajo škodljivi ropot, ki je sicer tišji od motornih, vendar pa je njegova frekvenca višja in zato prav tako škodljiva.

Uporabljamo glušnike, ki nudijo zadostno zaščito pred hrupom ali pa ušesne čepke. Glušniki so večji in težji od ušesnih čepkov, njihova nošnja pa je nekoliko manj udobna od uporabe ušesnih čepkov. Ušesne čepke vstavimo v ušesno odprtino, kjer zaduši zvok in zaščiti sluh. So dražji od glušnikov, a bolj enostavni za uporabo.

Zaščitna očala in ščitniki obraza – zaščita obraza

Pri delu s kosilnico na nitko, pri uporabi drobilnikov in žaganju pogosto letijo okoli delci trave, lesa in drugih snovi. Priletijo nam lahko tudi v obraz in poškodujejo oči. Zato se ustrezno zaščitimo.

Najpreprostejša zaščita so zaščitna očala, ki jih namestimo s pomočjo raztegljivega traku. Očala se tesno prilegajo obrazu in preprečujejo, da bi delci prileteli v oči. Za tiste, ki nosijo očala, so posebej prilagojena zaščitna očala.

Ščitnik za obraz je večji od očal in ščiti celotni obraz s prozornim vzirjem ali zaščitno mrežico. Nekateri ščitniki obraza imajo tudi glušnike, da sočasno poskrbijo za zaščito obraza in sluha. Ščitniki obraza dobro zaščitijo pred večjimi letečimi delci.

Zaščitni čevlji – zaščita stopal

Pri delu s kosilnicami, motornimi ali električnimi žagami in motornimi ali električnimi škarjami za striženje žive meje obstaja nevarnost, da se z rezilom dotaknemo stopal. Pri pravilni uporabi do tega ne more priti, če pa stroj uporabljamo nepravilno ali pa pride do nezgode, pa so lahko poškodbe stopal, predvsem prstov, velike (prste si lahko odrežemo).

Stopala zaščitimo s posebnimi čevlji ali škornji, ki imajo v konici jekleno kapico, ki zaščiti prste. Če se z rezilom kosilnice, škarij ali motorne žage dotaknemo čevlja v sprednjem delu, jeklena kapica zaščiti prste. Če se gibljemo po vrtu, kjer je veliko ostankov desk, ki imajo lahko žeblje, ali pa so v vrtu drugi predmeti, ki lahko prebodejo podplat čevlja, si omislimo čevlje s proti vbodno zaščito. Ti čevlji imajo v podplatu jekleno ploščo, ki preprečuje, da bi oster predmet poškodoval stopalo.

Zaščitni čevlji ali škornji so nekoliko težji od podobnih brez zaščite. Večja teža je posledica zaščitnih elementov.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem