Načrtovanje zasaditve zimskega vrta

Če se odločimo za postavitev novega zimskega vrta, se načrtovanja zasaditve lotimo takoj, ko je narejen načrt za izgradnjo. Seveda lahko počakamo, da je objekt že postavljen, vendar bomo imeli tako več časa za razmislek. Pogosto se nove ideje porodijo potem, ko načrt dobro prespimo. Ko se lotimo sajenja rastlin, pa si pustimo nekoliko proste roke in se ne držimo načrta do zadnje podrobnosti. Marsikaj v načrtu se bo izkazalo za neustrezno.

Izbira rastlin za zasaditev je velika. Že na začetku se odločimo, kakšen tip in obliko zimskega vrta bomo imeli. Izbiramo lahko med hitro rastočimi vrstami, ki potrebujejo veliko prostora in počasi rastočimi, ki so prostorsko nekoliko manj zahtevne. Pri tem moramo upoštevati, da bodo hitro rastoče vrste hitro zapolnile odmerjeni prostor, kar pomeni, da bo zimski vrt hitreje postal bogata zelena oaza, a po drugi strani zahtevajo več dela, predvsem rezanja in nege, sicer bo zimski vrt postal neprehodna džungla. Če se odločimo za počasi rastoče vrste, bo dela manj, trajalo pa bo tudi dlje časa, da bodo rastline dovolj velik in bo zimski vrt lep na pogled.

Za ogrodje zasaditve izberemo t.i. vodilne rastline. To so izrazite rastline, ki izstopajo od drugih po velikosti listov, strukturi ali barvi. Število vodilnih rastlin je odvisno od velikosti zimskega vrta. Za majhen zimski vrt bosta dovolj ena ali dve. Med vodilnimi rastlinami so najpogosteje palme in višje rastoče rastline z izstopajočimi listi po strukturi ali velikosti.

Spremljevalne rastline zapolnijo prostor med vodilnimi rastlinami. So manjše in v prostor prinesejo življenje. Zasadimo jih večje število, tako da ustvarimo vmesni pas med zgornjim delom, kjer kraljujejo vodilne rastline in tlemi. Izbira primernih rastlin je velika, med njimi pa prevladujejo predvsem tiste vrste, ki jih sicer uporabljamo kot lončnice v stanovanjih in hišah.

Na koncu zimskemu vrtu dodamo še nizko rastoče rastline, ki zasedejo pritalni del. Uporabimo lahko različne nizke vrste ali pa tudi enoletnice, ki jih vsako leto na novo posadimo

Pri načrtovanju moramo ves čas imeti v mislih, da rastline rastejo. To pomeni, da ne moremo pričakovati, da bodo prvi dan rastline zasedale ves razpoložljivi prostor. To je sicer mogoče doseči z nakupom večjih (in dražjih) rastlin, vendar bodo te rasle še naprej in sledilo bo pomanjkanje prostora. Zato bomo morali redno uporabljati škarje. Sprejeti moramo, da se bodo rastline z leti razvijale, zato od začetka pravilno načrtovani zimski vrt običajno deluje nekoliko prazno.

Poseben izziv je načrtovati zasaditev, ki posnema izbrana življenjska okolja: puščavo, tropski gozd, Sredozemlje itd. Omejeni smo pri izbiri rastlin, saj lahko med seboj kombiniramo le tiste rastline, ki rastejo v istem okolju. Če imamo nekoliko večji zimski vrt, lahko naredimo več različnih okolij.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem