Shranjevanje buč

BučaJeseni, običajno oktobra ali novembra, dozorijo velike oranžne buče. Če imamo katero od drugih sort, so lahko tudi bele, rumene, zelene ali pisane. Buče so priljubljene, ker jih lahko pripravimo na različne načine, vsebujejo pa tudi veliko vitamina C in B. S pravilnim shranjevanjem jih lahko obdržimo dolgo časa, v izjemnih primerih tudi do maja prihodnje leto.

Nabiranje buč

Za dolgotrajno shranjevanje buč je pravi čas nabiranja ključnega pomena. Buče bodo zdržale najdlje, če jih bomo nabrali takrat, ko dozorijo. Zrele buče so obarvane v zanje značilni barvi, skorja izgubi sijaj in postane tako trda, da vanjo ni mogoče zarezati z nohtom. Pri nabiranju bučo odrežemo od rastline tako, da ostane okoli 10 cm »peclja« oz. stebla. Steblo prerežemo z ostrim nožem. Buč nikoli ne nosimo tako, da jih držimo za ostanek stebla, temveč jo primemo s spodnje strani ali objamemo od strani.

Polje z bučami pred nabiranjem

Buče nabiramo pred prvo slano. Če do takrat še niso dozorele, jih pustimo10 dni zoreti v toplem in suhem prostoru, kjer je temperatura med 27 in 29 stopinjami. Predčasno lahko buče naberemo tudi, če se zgodaj začne deževno in hladno jesensko vreme. S tem preprečimo morebitno gnitje.

Nabrane buče operemo z vodo in krpo, da odstranimo zemljo in druge nečistoče. Buče pregledamo in za shranjevanje izberemo tiste, ki so brezhibno zdrave.

Shranjevanje celih buč

Zdrave in nepoškodovane buče lahko shranimo na hladnem za čas od enega do treh mesecev, izjemoma lahko zdržijo tudi do pol leta.

Pred shranjevanjem jih temeljito operemo z vodo in obrišemo s šibko raztopino varekine (4 žlice varekine na 10 litrov vode). Na ta način razkužimo zunanji del skorje in preprečimo morebitni razvoj gnilobe.

Buče shranjene v kleti

Buče shranimo v temen in suh prostor, kjer je temperatura med 10 in 15 stopinjami Celzija. Višja ali nižja temperatura neugodno vpliva na buče in ne bodo tako okusne, lahko pa tudi začnejo gniti. Shranimo jih v eni plasti (ne na kupu) na tleh prekritih s slamo, kartonom ali na lesenih policah. Buče ne shranjujemo na golih betonskih ali kamnitih tleh, prav tako ne na umetnih (plastičnih) materialih ali na umetnem tekstilu.

Shranjene buče redno pregledujemo. Vse buče, ki kažejo znake gnitja, bolezni ali poškodb, takoj uporabimo ali zavržemo. Buče, ki so se bolnih dotikale, obrišemo s šibko raztopino varekine.

Zanimive sorodne vsebine: 
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem