Zaščita vrta pred točo

TočaToča vsako leto v Sloveniji povzroči veliko škodo na poljih, v sadovnjakih, vrtovih in tudi na vozilih in objektih. Pogled na vrt, uničen zaradi toče, je žalosten. Rastline ležijo po tleh, v listih so luknje pridelek sadja in zelenjave pa je običajno povsem uničen. Da nam morebitna toča ne bo uničila vsega pridelka, je smiselno zelenjavni vrt in sadovnjak ustrezno zaščititi.

V Sloveniji so v povprečju vsako leto v vsakem kraju trije dnevi s točo ali sodro. Sodra so drobna ledena zrnca, ki ne naredijo omembe vredne škode. Toča so ledene kroglice nepravilnih oblik, velike od 5 do 50 mm. Izjemoma je lahko toča tudi večja. Toča nastane v nevihtnih oblakih kumulonimbusih. V vrhu teh oblakov nastanejo drobni kristali, na katere se lepijo podhlajene kapljice vode. Zrna toče po oblaku stalno potujejo gor in dol ter se debelijo. Ko postanejo pretežka, da bi jih vzgonski veter še lahko dvignil, padejo na zemljo.

Toča na rastlinah naredi veliko škode. Že drobno zrno toče lahko vidno poškoduje občutljive rastline, večja zrna pa naredijo luknje v liste in polomijo stebla. Najdebelejša zrna lahko poškodujejo lubje na drevesih in polomijo manjše veje. Plodovi zaradi udarcev začnejo gniti in propadejo, še preden dozorijo. Po toči so prizadete vse rastline in pridelek na zelenjavnem vrtu bo manjši. Nekatere rastline bomo morali zavreči na kompost, nekatere pa se bodo lahko obnovile.

Veliko možnosti za zaščito vrta pred točo ni. Najboljša in bolj ali manj edina učinkovita zaščita so posebne mreže za zaščito pred točo. So iz umetnih vlaken in gosto tkane, da ne prepustijo zrnc. Običajno se uporabljajo za zaščito velikih sadovnjakov, lahko pa jih uporabimo tudi za zaščito zelenjavnega vrta ali posameznih gred. Namestimo jih na posebno kovinsko ali leseno konstrukcijo. Ta mora biti dovolj močna, da zdrži težo toče, ki se nabere. Da so obremenitve manjše, naredimo konstrukcijo v loku, da se bo toča odkotalila z mreže. Na ta način lahko zaščitimo zelenjavni vrt, sadovnjak in tudi okrasne grede. Prav tako je takšna mreža učinkovita zaščita za dvorišče, kjer imamo parkiran avtomobil.

Zaščitna konstrukcija z mrežo bo kazila podobo vrta, zato jo skušajmo namestiti tako, da bo čim bolj skrita, ali pa naj bo zaščiteni del vrta vizualno ločen od drugih delov vrta. Okrasnega vrta ravno zaradi tega ne zaščitimo. Če imamo na vrtu posamezne zelo dragocene rastline, potem naredimo manjšo konstrukcijo samo nad njimi.

Rastline, ki jih imamo v posodah, lahko zaščitimo tako, da jih pred nevihto umaknemo pod streho. Pri tem pa moramo biti pazljivi, da bomo rastline res umaknili na varno mesto, saj točo običajno spremlja tudi močan veter.

Točo je zelo težko napovedati. Pojavlja se od pozne pomladi do jeseni, predvsem v vročih dneh v popoldanskem času, ko se razvijejo poletne nevihte. Toča običajno zajame zelo ozek pas. Tako nam lahko povsem uniči vrt, nekaj sto metrov stran, pa je le zelo močan naliv. Najboljši pokazatelj toče je radarska slika padavin. Tam lahko spremljamo gibanje neviht in ocenimo, ali se bližajo našemu kraju.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem