Vzpenjavke

Vzpenjavke ali popenjavke so zelnate ali lesnate rastline, ki tvorijo dolge poganjke z oprijemalnimi koreninami ali drugimi izrastki in običajno rastejo v višino tako, da se oprijemajo druge rastline zidu ali druge oblike opore. Z vzpenjavkami v vrtu lahko zakrijemo nezanimive zidove in stebre.

Vzpenjavke lahko v vrt prinesejo čudovite barvne cvetove ali pa prijetne vonjave. Izbira vzpenjavk je velika, najbolj razširjeni pa so okrasni sroboti, glicinija in bršljan, ne smemo pa pozabiti tudi na vzpenjave vrtnice, ki jih zelo radi gojijo ljubitelji vrtnic.

Vzpenjavke na fasadi hiše
Fasado hiše lahko vzpenjavke povsem prerastejo in jeseni spremenijo barvo

Z vzpenjavkami pogosto ozelenimo pergolo, zidove, stebre in fasado. Vzpenjavke uporabljajo oprijemalne korenine, s katerimi se primejo na podlago, vitice, ali pa se ovijajo okoli podlage. Drugim rastlinam ne škodujejo, saj iz njih ne črpajo vode in hranilnih snovi, dokler jih ne prerastejo. Bršljan lahko tako povsem brez škode pleza po deblu dreves, ko pa pride v krošnjo, pa začne tekmovati za svetlobo z drevesom. Takrat ga močno porežemo ali pa odstranimo.

Vzpenjavke lahko plezajo po fasadi hiše ali po zidovih. V večini primerov na hiši ali zidu ne naredijo nobene škode, prav tako pa zid vzdržujejo bolj suh. Na južnih stenah so lahko dodatna zaščita fasade pred soncem, kar v vročem poletju lahko vpliva tudi na temperaturo v notranjosti hiše. Če dovolimo, da vzpenjavke plezajo po fasadi, bodo v njih našle svoj življenjski prostor različne živali: ptice, žuželke, miši. Da preprečimo pojav miši in žuželk, ki so lahko nadležne v hiši, zasadimo vzpenjavke, ki jih lahko speljemo po žicah, žice pa namestimo na oddaljenosti vsaj 30 cm od zidu. Ko bomo fasado obnavljali, bomo lahko žice skupaj z vzpenjavkami spustili na tla in jih po končanem delu ponovno namestili.

Vzpenjavke pomagajo vrt dvigniti iz tal v višino. Med vzpenjavkami lahko najdemo tudi nekaj takih, ki imajo slastne plodove, kot so robide ali kivi.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem