Vrtna klop

Vrtna klopNa vrtu uporabljamo dve vrsti klopi, ki se med seboj razlikujejo po postavitvi in namenu. To so vrtne klopi za posedanje in klopi ob vrtni mizi.

Klopi ob vrtni mizi se uporabljajo redkeje, ker je sedenje na njih ob obedu nekoliko manj udobno, sedanje in vstajanje pa bolj zapleteno. Večinoma so to lesene klopi, lahko pa so kamnite, kadar so ob kamniti vrtni mizi. Tako kot pri stolih, tudi pri vrtni garnituri s klopmi velja, da mora biti dovolj prostora. Miza s klopmi za 6 ljudi naj ima vsaj 10 m2 prostora. Okoli mize naj bo vsaj 1,5 m prostora. Pogosto se ob zabavah uporabljajo zložljive vrtne garniture, ki jih postavimo samo za krajši čas (t.i. gasilske klopi in mize). Te klopi so manj stabilne in običajno nimajo naslona. Gre za zasilno rešitev, ki ne omogoča daljšega udobnega sedenja.

Vrtne klopi za posedanje namestimo na različne dele vrta na sončno ali senčno mesto. Klop je lahko ob steni hiše, kjer se zgodaj spomladi nastavljamo sončnim žarkom, ali pa v kakšnem skritem kotičku vrta. Zelo primerno mesto je predel vrta, s katerega je lep razgled na vrt, posamezni vrtni motiv ali na bližnjo in daljno okolico. Primerno mesto je tudi ob ribniku. Klop naj, če je le mogoče, ne bo obrnjena proti jugu, da nas ne bo slepilo sonce. Pred soncem se lahko ubranimo tudi z velikim drevesom, ki bo dajalo gosto senco.

Lesena vrtna klop

Klop naj bo s hrbtne strani vedno zakrita z rastlinjem ali zidom. Tako bomo imeli občutek zasebnosti, zaščiteni pa bomo tudi pred vetrom. Klop naj bo na tlakovanih tleh ali na tleh, posutih s peskom. Pot, ki pripelje do klopi, naj bo pod kotom. Okoli klopi naj bodo zasajene višje trajnice in zanimivi okrasni grmi.

Primerna dolžina klopi je okoli 2 m. Višina sedalnega dela naj bo okoli 40 cm, globina pa okoli 50 cm. Višina naslona naj bo vsaj 35 cm. Vrtne klopi so najpogosteje lesene ali pa v kombinaciji les – kovina ali les – beton. Kovinski oz. betonski so noge in ročaji, medtem ko sta sedalni del in naslon iz lesa. Klopi so lahko tudi kamnite, vendar so nekoliko manj udobne za sedenje, saj so hladne. Težavo lahko rešimo z namestitvijo blazin. Les naj bo trd in trpežen ali pa dobro zaščiten, da ne bo propadel na dežju. Les prebarvamo v naravni barvi, ali pa z drugimi barvami, ki se ujemajo s podobo vrta in hiše. Pomembno je, da so vse klopi enobarvne in iste barve.

Kotiček za sedenje s klopmi na zidu

Če imamo v vrtu nizke kamnite ali opečnate zidove, na katerih je mogoče sedeti, jih spremenimo v enostavne klopi. Na zid namestimo leseni sedalni del klopi in ga pritrdimo. Tako napravimo zanimiv kotiček za posedanje.

Sedenje na lesenih, kamnitih in kovinskih klopeh lahko postane neudobno. Sedalni del je trd in ob dolgotrajnem sedenju nam bo neudobno. Udobje lahko izboljšamo tako, da namestimo različne blazine. Z blazinami lahko izboljšamo tudi naslon.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem