Nabiranje in shranjevanje zelenjave

KolerabicaBogat pridelek zelenjave je nagrada za vsakega ljubiteljskega gojitelja zelenjave. Tedni in meseci skrbnega dela so obrestovani v obliki bučk, fižola, kumar, solate, korenja in drugih vrtnin. Veliko zelenjave lahko porabimo sproti, če pa jo je preveč, pa jo lahko shranimo v različnih oblikah.

Vrtnine pobiramo, ko so zrele, nekatere pa v različnih stopnjah rasti. Predvsem listnate in zelnate vrtnine, kot so brstični ohrovt, brokoli, motovilec, nekatere solate in radiči ter druge lahko pobiramo

Zelenjavo lahko shranjujemo na različne načine. Če jo bomo porabili v nekaj dneh, jo lahko shranimo na hladnem v kleti ali v hladilniku. Pri tem pazimo, da je dovolj vlage, saj predvsem listnate vrtnine hitro ovenijo. Vrtnine lahko zamrznemo, nekatere surove, druge pa blanširamo.

Večino vrtnin lahko shranjujemo na hladnem, zračnem in temnem prostoru. Izjema so različne solate in radiči in druge vrtnine, ki vsebujejo veliko vode. Te predelamo in konzerviramo. Pri shranjevanju pazimo, da shranjujemo le najboljše plodove, da se ne pojavijo različne gnilobe.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem