Voda v vrtu

Vodomet na vrtuVoda je vrtni element, ki poveča zanimivost vrta. S svojim videzom vrt dvigne na neko drugo raven. Ribnik, studenček, bazen in vodomet pripeljejo v vrt poseben čar, ki ga dopolnijo vodne ter obvodne rastline in živali. Voda je okolje za rastline, ki sicer v vrtu ne uspevajo.

Voda kot element svoje mesto najde v vsakem okrasnem vrtu, ne glede na njegovo velikost. V majhen vrt lahko postavimo čeber z vodo in lokvanjem in bomo lahko uživali v neprestano spreminjajočih se odbleskih sončne svetlobe na vodni površini. Če imamo večji vrt, napravimo ribnik, studenček ali bazen. Opazovanje valovanja vode pomirja, žuborenje tekoče vode poskakujoče po strugi in preko ovir pa sprošča.

Vodo lahko v vrt vključimo na različne načine. Najpogosteje se ljubiteljski vrtnarji odločajo za stoječo vodo. Na majhnih vrtovih ali terasah lahko postavimo čeber z vodo ali večjo posodo, vanjo posadimo lokvanj ali katero izmed drugih vodnih rastlin in posodo obdamo z drugimi rastlinami. Tako napravimo majhen vodni motiv. V nekoliko večjih vrtovih naredimo manjši ali večji ribnik, ki lahko predstavlja osrednji motiv vrta. Zasadimo ga z različnimi rastlinami in vanj naselimo okrasne ribice. Sčasoma bo takšen ribnik privabil še druge živali, ki živijo ob vodi ali v vodi. Če imamo radi živali, potem lahko naredimo mlako za divje živali. V velikih vrtovih je prostor za velik ribnik ali naravni bazen. Naravni bazen je ribnik, ki nam omogoča kopanje.

Moderni vodni vrt

Tekoča voda je vir žuborenja, zvoka, ki je prijeten za ušesa. Napravimo lahko bolj ali manj zavit studenček ali potoček, vodni izvir ali vodomet. Takšen motiv bo v vrt prinesel gibanje. Na potočkih lahko naredimo slapove, da bo žuborenje vode še bolj izrazito.

Vodo v vrtu spremljajo vodne in obvodne rastline. V ribnike lahko nasadimo podvodne rastline, plavajoče rastline, obrobne rastline, močvirne rastline in vlagoljubne rastline. Z njimi posnemamo naravno vodno okolje.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem