Nasveti za gojenje sadja v sadnem vrtu

Gojenje sadnega drevja v posodah

Gojenje sadnega drevja v posodah je star način gojenja. V preteklosti so pogosto na tak način gojili vrste, ki niso preživele na prostem, kot so citrusi. Danes gojimo sadno drevje v posodah, če imamo le balkon ali teraso. Gojenje v posodah ne omogoča tolikšnega pridelka, kot ga dobimo v sadnem vrtu, zahtevnejša pa je tudi vzgoja. Drevesa moramo skrbno negovati in jih zelo previdno in pravilno obrezovati.

Koristne živali v vrtu

Žaba v vrtuVrt ob hiši je okolje, kjer svoje domovanje najdejo številne divje živali. Nekatere se naselijo za stalno, druge pa ga lahko le obiskujejo. Z leti se pestrost živali povečuje, saj se vrt razvija in omogoča življenje novim živalskim vrstam. Pomembno je le, da v vrt ne posegamo na način, ki uničuje živalska bivališča, živali, ali preprečuje živalim naselitev.

Obiranje in shranjevanje kakijev

Kaki je priljubljen sadež. Kakijeva drevesa smo dolgo videvali le na Primorskem, danes pa so na trgu sorte, ki jih lahko gojimo tudi v bolj hladnih predelih Slovenije. Kakiji so našli svoje mesto v naših vrtovih.

Obrezovanje ameriških borovnic

Ameriške borovnice rodijo na dvoletnih in triletnih poganjkih. To pomeni, da jih takoj po sajenju dve do tri leta ne obrezujemo, izrezujemo le šibke poganjke. Sledi redno obrezovanje, da spodbujamo tvorbo novih poganjkov.

Obrezovanje češnje

Češnja v mladosti hitro raste, zato jo je treba temeljito in pravilno obrezovati od samega začetka. Obrezovanje češnje poteka podobno, kot obrezovanje jablan in hrušk.

Obrezovanje fige

Figa ali smokva je drevo, ki ga je treba redno obrezovati, če ne želimo, da postane previsoko in preobsežno. Obrezovanje je dokaj enostavno. Med delom moramo nositi zaščitne rokavice, saj bo iz ran izhajal bel sok, ki deluje dražilno na kožo.

Obrezovanje jablane in hruške

Jablane in hruške so najpogostejša sadna drevesa v naših vrtovih. So dokaj enostavna za vzgojo in pridelek je ob pravilni skrbi bogat in okusen. Za bogat pridelek je zagotovo najbolj pomembno pravilno obrezovanje. S pravilnim obrezovanjem spodbujamo drevo k tvorbi cvetov in plodov.

Obrezovanje kosmulj

Kosmulje obrezujemo v drugi polovici zime. Obrezujemo zelo podobno kot rdeči ribez.

Obrezovanje kutine

Kutina sodi med sadna drevesa, ki ne potrebujejo rednega obrezovanja. Obrezujemo jo le, če se preveč razraste in, če želimo omejiti rast v višino. Kutina sicer ne doseže velikih višin. Običajno doseže do 7 m višine in ima zelo grmičasto rast.

Obrezovanje malinjaka (malin)

Z rednim pravilnim obrezovanjem spodbujamo malinjak k cvetenju in bogatem pridelku. Kako obrezovati maline, je odvisno od tipa malin, ki jih imamo. Maline so lahko takšne, ki rodijo poleti in takšne, ki rodijo poleti in jeseni. Slednje rodijo na eno leto starih poganjkih in temu moramo prilagoditi obrezovanje.

Obrezovanje marelice

S pravilnim in rednim obrezovanjem zagotavljamo, da marelice neprestano rodijo. Marelice rodijo na enoletnih poganjkih in na drobnih brstnih poganjkih iz starejšega lesa. Marelice so zelo občutljive na čas obrezovanja in obrezovanje ob nepravilnem času jim lahko močno škoduje ali pa zaradi njega propadejo.

Obrezovanje oreha

Oreh sodi med drevesa, ki jih ne obrezujemo pogosto, saj obrezovanja ne prenaša najbolje. Že pri načrtovanju mesta za oreh se moramo tega zavedati in mu zagotoviti dovolj prostora, saj krošnje ne bomo mogli krotiti. Oreh je zelo veliko drevo, ki potrebuje dovolj prostora. Krošnja doseže premer do 15 m.

Obrezovanje pri vzgoji v špalirju

Gojenje dreves v špalirju je oblika vzgoje dreves, kjer drevesa rastejo ob vzdolžnih žičnatih oporah. Takšna oblika gojenja sadnega drevja omogoča lažje obiranje, lažje obrezovanje in nego dreves. Ker se ne razvije krošnja, so plodovi z vseh strani bolje obsijani s soncem. Ker jih je manj kot v drevesih s polno razvito krošnjo, so debelejši in pogosto okusnejši.

Obrezovanje ribeza

V vrtu gojimo črni, rdeči in beli ribez. Obrezovanje za beli in rdeči ribez je enako, črni ribez pa obrezujemo nekoliko drugače.

Priprava naravnih zeliščnih škropiv

Naravna škropiva za uporabo v vrtu lahko izdelamo sami. Potrebujemo zelišča in rastline, ki jih lahko naberemo v vrtu ali pa v naravi, vodo, primerne posode in v nekaterih primerih tudi kuhalnik.

Redčenje plodov sadnega drevja

Mlado jabolko na drevesuZ redčenjem plodov izboljšujemo kakovost sadja. V letih, ko so sadna drevesa prizadeta zaradi pozebe, ali pa je cvetenje preobilno, je priporočljivo redčiti plodove, da zagotovimo lepše in debelejše sadeže. Če ne redčimo, so plodovi manj sladki, imajo manj izrazit okus in so drobnejši. Pri nekaterih vrstah se zgodi, da v letu po preobilnem pridelku, bistveno manj cvetijo, pridelek pa je bistveno manjši.

Ročno opraševanje cvetov

CvetDa rastlina lahko ustvari semena, iz katerih se razvijejo nove rastlinice, mora priti do oprašitve cveta oz. oploditve. Za opraševanje običajno skrbijo čebele, čmrlji, muhe, metulji in druge žuželke ter veter. V določenih primerih (npr. gojenje v rastlinjaku ali zimskem vrtu) pa žuželke ne morejo do cvetov in do oprašitve ne pride.

Varno delo s pesticidi

V vrtu naj ne bi uporabljali kemičnih snovi za zatiranje plevelov (herbicidi), gliv oz. bolezni na rastlinah (fungicidov) in škodljivih žuželk (insekticidi). Te snovi, ki jim rečemo pesticidi, so kemične spojine, ki imajo velik vpliv na okolje. Ne le, da uničijo tisto, čemur so namenjene, temveč negativno vplivajo na številne živali in rastline. Tudi ljudje nismo imuni na njihovo učinkovanje. Pri pretirani ali nepravilni uporabi lahko povzročijo težave, lahko pa zaidejo tudi sadje in zelenjavo, ki jo pridelamo na vrtu.

Vpliv lune na zelenjavo in druge rastline

V izročilih naših dedkov in babic so številne informacije o tem, kdaj saditi ali sejati posamezne rastline glede na lunine mene. Luna ima vpliv na Zemljo, ki ga opazimo predvsem kot plimovanje. Vpliv lune na gojenje zelenjave so opazili že naši predniki. Da so imeli obilnejši pridelek, so se začeli ravnati po luninih menah.

Vrste ali tipi vrtnih tal

Ko se odločamo za sajenje različnih rastlin, se vedno srečamo z njihovimi zahtevami glede rastišča in vrtnih tal. Običajno so kot vrsta vrtnih tal ali tip tal navedeni: peščena tla, ilovnata tla in glinena tla. Vsak tip tal ima svoje lastnosti in vse rastline ne uspevajo v vseh vrstah tal.

Zaščita pred pticami

Ptice so zelo koristne živali, ki pospravijo veliko količino škodljivcev na zelenjavi, sadju in drugih rastlinah. Številne ptičje vrste bodo redno obiskovale vrt, nekatere pa bodo v njem našle svoje domovanje. Ker so koristne, skušamo privabiti čim več ptic, kar lahko storimo z namestitvijo valilnic in s krmljenjem v zimskem času. Ptice lahko v vrtu povzročajo tudi škodo na rastlinah in zmanjšajo pridelek ali uničijo cvetove. Če je škoda velika, poskrbimo, da rastline zaščitimo pred pticami.

Zaščita vrta pred točo

TočaToča vsako leto v Sloveniji povzroči veliko škodo na poljih, v sadovnjakih, vrtovih in tudi na vozilih in objektih. Pogled na vrt, uničen zaradi toče, je žalosten. Rastline ležijo po tleh, v listih so luknje pridelek sadja in zelenjave pa je običajno povsem uničen. Da nam morebitna toča ne bo uničila vsega pridelka, je smiselno zelenjavni vrt in sadovnjak ustrezno zaščititi.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem