Čebulnice in gomoljnice

Čebulnice so cvetoče trajnice, ki so v posebni skupini skupaj z gomoljnicami. Njihova značilnost je, da oblikujejo čebulico (gomoljnice gomolj), v kateri shranjujejo hranilne snovi. Čebulica jim omogoča, da preživijo neugoden del leta (npr. zimo). Najbolj poznane čebulnice so zagotovo tulipani. V Arboretumu Volčji Potok in Mozirskem gaju vsako leto pripravijo razstavo tulipanov, ki je prava paša za oči.

Na vrtu sadimo različne čebulnice in gomoljnice. Spomladi so čebulnice med prvimi cvetočimi rastlinami. Narcise, zvončki in tulipani nas prebudijo v pomlad. Hijacinte in lilije poskrbijo za barvno pestrost, dalije pa barvajo vrt še v pozno jesen. Pri sajenju upoštevamo, da so čebulnice zanimive le kratek čas, ko cvetijo. Preostali del leta so nezanimive ali pa jih ni mogoče videti, ker listje propade.

Čebulnice se dobro obnesejo v kombinacijah z drugimi trajnicami. Ker v času, ko ne cvetijo, niso zanimive, listje nekaterih pa hitro propade, jih druge trajnice zakrijejo. Do izraza pa pridejo v času cvetenja. Sadimo jih lahko tudi v skalnjake.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem