Orodje za obrezovanje rastlin

Rastline v vrtu potrebujejo redno obrezovanje, da se preveč ne razrastejo. Za obrezovanje uporabljamo različne škarje in žage, s katerimi odstranjujemo dele rastlin (cvetove, poganjke, veje). Pomembno je, da je orodje za obrezovanje ostro in brezhibno. V nasprotnem primeru pri obrezovanju povzročimo poškodbe na rastlinah, ki omogočajo lažji vstop boleznim, v skrajnih primerih pa lahko zaradi razcefranih ran rastlina tudi propade.

Vse škarje in žage potrebujejo redno vzdrževanje. Po vsaki uporabi jih očistimo in zdrgnemo z naoljeno krpo, da odstranimo rastlinske sokove. Ko žage in škarje postanejo tope, jih naostrimo.

Vrtne škarje

Kleščaste vrtne škarje so orodje vsakega vrtnarja. Najpogosteje se uporabljajo dvorezne kleščaste škarje, ki jih imenujemo tudi vrtnarske škarje. So univerzalni pripomoček in dovolj majhne, da jih lahko nosimo v žepu predpasnika ali v košari. Z njimi obrezujemo rastline, režemo sadje in zelenjavo, odstranjujemo odcvetele cvetove in podobno. Uporabne so do 1 cm debeline. Če želimo rezati debelejše veje, moramo imeti močnejše škarje. Imamo izpeljanke vrtnarskih škarij, ki se med seboj nekoliko razlikujejo po obliki rezil. Posebne so škarje za rezanje cvetja, ki so oblikovane tako, da zadržijo odrezano steblo. Uporabljamo tudi ščipalne vrtne škarje in papagajke. Značilnost kleščastih vrtnih škarij je, da imajo vzmet, ki razpre rezili. Ročaji so običajno plastični ali kovinski in prevlečeni s plastiko. V preteklosti so bili ročaji kovinski.

Vrtnarske škarje  Vzvodne škarje za obrezovanje
Vrtnarske škarje in vzvodne obrezovalne škarje

Navadne vrtne škarje uporabljamo za striženje živih mej in za striženje okrasnih trav, če te rastejo na večji površini. Navadne vrtne škarje imajo običajno ravna rezila, mogoče pa je kupiti tudi takšne z valovitimi rezili, ki so primernejše za striženje živih mej, ki imajo stare olesenele poganjke. Navadne vrtne škarje so dvoročne, velike in pogosto težke. Zato je delo z njimi utrujajoče. Za rezanje trate in zelo mladih poganjkov se uporabljajo majhne enoročne navadne vrtne škarje, ki imajo vzmet, ki razpre rezili.

Pri obrezovanju starejših grmov in dreves uporabljamo večje vzvodne obrezovalne škarje, ki omogočajo rezanje do 2,5 cm debelih vej. Ker imajo dolge ročaje, z njimi lahko dosežemo veje, ki jih z drugimi škarjami ne moremo. Dolgi ročaji zagotavljajo vzvod, da lažje prerežemo. Med ročajema je blažilnik za varnejše in udobnejše delo. Rezila so lahko dvorezna ali pa ščipalna.

Za obrezovanje višjega drevja uporabljamo drevesne škarje. To so škarje, ki imajo rezila na 2 do 5 metrov dolgem držaju, režemo pa s pomočjo vzvoda ali vrvice. Z njimi je mogoče obrezovati veje do 2,5 cm debeline in na mestih, ki jih sicer ne dosežemo.

Vrtnarski noži

Vrtnarski noži različnih oblik so pogost pripomoček profesionalnih in ljubiteljskih vrtnarjev in sadjarjev. Uporabljamo jih lahko namesto škarij pri obrezovanju manjših poganjkov. Z njimi režemo potaknjence in pripravljamo cepiče. Noži so tudi uporabni pri nabiranju zelenjave. Običajno imajo jeklena rezila in lesene ali plastične ročaje. Nekateri so zložljivi.

Žage za obrezovanje

Zložljiva žaga za obrezovanjeŽage za obrezovanje uporabljamo pri odstranjevanju vej debelejših od 2,5 cm. Uporabljamo različne žage: večnamenske, žage na locen, zložljive žage, obojestransko rezne žage, ukrivljene žage. Najpogosteje uporabljamo ukrivljene žage, ki so enostavne za uporabo in učinkovite pri delu. Zobje žage morajo biti iz toplotno obdelanega jekla in ostri. Ročaji so lahko plastični ali leseni, nekateri pa so prevlečeni z gumo za boljši oprijem.

Motorne škarje za živo mejo

Električne škarje za živo mejoPri obrezovanju daljših živih mej uporabljamo motorne škarje za živo mejo, s katerimi lažje in hitreje opravimo delo, kot z navadnimi škarjami. Motorne škarje imajo lahko električni ali bencinski motor. Električne škarje so enostavnejše za vzdrževanje, cenejše, bolj prijazne do okolja, moramo pa ves čas imeti priklopljen električni kabel, na katerega moramo biti ves čas pozorni. Bolj mobilne so akumulatorske škarje.

Motorne škarje imajo običajno rezilo dolgo od 4 do 60 cm. Daljše, kot je rezilo, hitreje bomo rezali, vendar pa so škarje težje. Rezila so običajno dvostranska. Če so zobje na rezilu bolj skupaj, bo rez bolj fina, vendar pa ne bomo mogli rezati debelejših poganjkov. Če so zobje bolj narazen, bo rez bolj groba, lahko pa bomo obrezovali debelejše poganjke.

Pri uporabi motornih škarij potrebujemo ustrezno zaščitno opremo. Obvezna so zaščitna očala ali zaščitni vizir, ki ščiti pred letečimi delci in glušniki za zaščito sluha.

Verižna žaga

Verižna motorna žaga StigaPri obrezovanju debelejših vej in podiranju dreves v vrtu se uporabljajo verižne žage. Te imajo lahko električni ali bencinski motor. Bencinskim motornim žagam pogosto rečemo »motorke« in se večinoma uporabljajo za delo v gozdu pri podiranju drevja.

Verižne žage so stroji, ki so zelo nevarni za uporabo. Veriga potuje s hitrostjo do 80 km/h in lahko ob nepravilni uporabi ali nezgodi povzroči zelo hude poškodbe. Zato je treba biti pri uporabi previden in uporabljati primerna zaščitna in varovalna sredstva. Za zaščito sluha potrebujemo glušnike ali ušesne čepke, saj so verižne žage preveč glasne in poškodujejo sluh ob dolgotrajnejši uporabi. Pred letečimi delci lesa se zaščitimo z zaščitnim vizirjem (mrežico), če pa podiramo večje drevje, pa potrebujemo tudi zaščitno čelado. Obvezna oprema so tudi posebne zaščitne hlače, ki ščitijo pred urezom in imajo posebno plast iz nitk, ki v nekaj stotinkah sekunde ustavijo verigo. Ustrezne rokavice nas ščitijo pred vibracijami žage in pred vrezom.

V vrtu uporabljamo t.i. hobi verižne žage, ki so manjše in imajo manjšo moč. Dolžina rezila je 40 cm ali manj. Takšne žage so dokaj lahke in cenovno ugodne. Niso pa primerne za dolgotrajnejše delo in prežagovanje debelejših dreves. Proizvajalci imajo v ponudbi tudi razne izvedenke, ki so primerne za obvejevanje in imajo zelo kratko rezilo, z njimi pa lahko plezamo po drevesih in žage, ki imajo rezilo na teleskopskem držaju.

Več o motornih žagah:

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem