Barve in njihova vloga v vrtu

Barve so del našega življenja. Vsak dan smo obkroženi z različnimi barvami, ki imajo na nas različne učinke. Ob nekaterih barvah nam je prijetno, ob drugih se počutimo neprijetno. Poleg samih barv imajo svoj učinek tudi kombinacije različnih barv.

Barve v vrtu

V vrtu imajo barve zelo velik pomen, poleg oblike seveda. V gozdovih in na travnikih prevladuje zelena barva, enako je tudi v vrtu. Zelena barva je osnova vsakega vrta razen majhnih atrijskih in dvoriščnih vrtov, kjer so tla tlakovana ali peščena, rastline pa v posodah in koritih. Barvno pisanost v vrtu dosežemo s sajenjem različnih cvetočih rastlin. Te imajo cvetove različnih barv, ki obarvajo pogled na vrt. V času cvetenja imamo lahko cvetlične grede povsem v eni sami barvi, ki deluje močno v vrtu. Skupaj lahko sadimo rastline, ki imajo cvetove različnih barv in tako naredimo pisane grede, ki se spreminjajo preko leta.

Pri snovanju cvetličnih gred in pri umeščanju barvnih elementov v vrt upoštevamo pomen in učinke barv. Barve se v osnovi delijo na osnovne in sekundarne barve. Osnovne barve so čiste barve, ki jih ni mogoče dobiti z mešanjem. To so rumena, rdeča in modra. Z mešanjem osnovnih barv dobimo sekundarne barve: oranžna, zelena in vijolična. Nepravi barvi sta bela in črna s katerima uravnavamo barvno stopnjevanje. Če ju zmešamo med seboj, dobimo sivo barvo. Z mešanjem bele barve k primarnim in sekundarnim barvam dobimo pastelne barve.

Cvetoča greda

Po učinku delimo barve na tople in hladne. Tople barve so prijetne. Vsebujejo rdečo barvo. Zelo tople barve so močne in agresivne ter vplivajo na ljudi: povzročajo agresijo, dvigujejo krvni tlak in stimulirajo živčevje. Hladne barve izhajajo iz modre. Vzbujajo občutek udobja, globine in miru. Delujejo osvežujoče in pomirjujoče. Zelo hladne barve upočasnjujejo metabolizem.

Na gredah z enoletnicami lahko barve zasaditve izbiramo vsako leto sproti. Eno leto lahko posadimo rumeno cvetje, drugo leto rdeče in tako naprej. Lahko preizkušamo tudi različne barvne kombinacije. Če pa sadimo trajnice in cvetoče grmovnice, pa moramo barvno zasaditev načrtovati vnaprej.

Pri izbiri raznobarvnih rastlin upoštevamo bližnjo okolico, kjer sadimo rastline. Barve cvetja in listov naj se ujemajo z barvami poti in barvami okrasnih elementov. Ob vhodu v vrt in ob hiši uporabimo močnejše barvne zasaditve. V majhnih vrtovih ne pretiravamo z barvami, da vrt ne postane kičast.

lilije

Pri zasaditvah vedno izberemo osnovno barvo, ki naj na gredi prevladuje. Osnovno barvo dopolnimo z drugimi barvami, da izstopi. Pri zasaditvah upoštevamo tudi zeleno barvo, s katero se morajo barve lepo ujeti. Ozadje naj bo vedno zeleno. Bolj kot je pisana greda, bolj umirjeno mora biti ozadje in okolica. Več kot imamo zelenja v neki zasaditvi, več barvnih odtenkov lahko vpeljemo. Rastline pastelnih barv naj bodo vedno v ospredju, saj na daleč ne pridejo do izraza.

Vrt se skozi leto spreminja. Dober vrtnar uspeva preko celega leta ohranjati vrt barvit. Skrivnost barvitega vrta je v izbiri primernih rastlin tako, da se zasaditve prelivajo iz cvetenja v cvetenje. Skupaj sadimo spomladanske, poletne in jesenske rože.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem