Čiščenje ptičje valilnice

Vsako leto po končanem gnezdenju ptic očistimo ptičjo valilnico. S tem preprečimo, da bi zarod prihodnjega leta ogrozili različni zajedavci in bolezni. Pri čiščenju bodimo temeljiti.

Čiščenja valilnice se lotimo, potem ko ptice zapustijo gnezdo. To je odvisno od vrste ptic, vendar je najbolj primeren čas od 1. avgusta do 31. januarja. Po koncu januarja se ptice že začnejo pariti in iskati mesto za gnezdenje.

Pri čiščenju uporabljamo zaščitne rokavice. Primerne so lateksne rokavice za enkratno uporabo ali gumijaste rokavice, ki se uporabljajo v gospodinjstvu za čiščenje. Da se dodatno zaščitimo pred vdihavanjem prahu, uporabimo zaščitno masko.

Valilnico odpremo in odstranimo njeno vsebino. To je gnezdo iz slame, vejic ali drugega materiala, ostanke jajčnih lupin, mrtvih mladičev in jajčka, iz katerih se ptice niso izlegle. Vse to zavržemo med ostale odpadke (ne kompostiramo). Z vrelo vodo temeljito umijemo notranjost valilnice, da uničimo vse zajedavce in povzročitelje bolezni. Ne uporabljamo različnih kemičnih pripravkov. Valilnico pustimo odprto, dokler se temeljito ne posuši.

Če v valilnico namestimo nekaj slame ali žaganja, si bodo lahko valilnico za prezimovanje izbrali različni drobni sesalci, kot so npr. miši.

Preberite še:

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem