Vrtna terasa

Vrtna terasa je vezni člen med hišo in vrtom. Je dnevna soba na prostem, ki jo uporabljamo v toplih in sončnih dnevih. Terasa je običajno odprta, lahko pa jo zasteklimo in iz nje izdelamo zimski vrt. Najpogostejše so odprte terase, na katere postavimo mizo in stole, če pa je terasa večja pa tudi drugo pohištvo.

Terasa je običajno postavljena na zahodno ali jugozahodno stran objekta. Nanjo vodijo vrata iz dnevne sobe, ki so ob velikem oknu, skozi katerega lahko opazujemo dogajanje na terasi in na vrtu. Terasa naj bo v isti višini, kot so vrt in stanovanjski prostori. Če je vrt nekoliko nižje, je smiselno nasuti nekoliko zemlje in teraso še povečati. Prehod med teraso in vrtom na nižjem nivoju naj bo zvezen in neopazen, tako, da na terasi ne bomo imeli občutka, da smo ločeni od preostalega vrta.

Vrtna terasa ob hiši in bazenu

Ker je terasa na osončeni strani hiše, je lahko hitro na njej prevroče. Na teraso namestimo senčnik ali markizo, ki jo odpremo, ko je sonce premočno. Dobra rešitev je tudi pergola, po kateri speljemo trto ali druge vzpenjavke, ki nas bodo z listi ščitile pred sončnimi žarki. Napravimo lahko tudi nadstrešek, ki nas bo ščitil pred dežjem, vendar pa potem ne bomo imeli občutka odprtosti. Dobra rešitev je večje drevo pred teraso. Pri tem moramo biti pazljivi, če imamo pod teraso klet ali garažo, da korenine ne bodo poškodovale zidov

Na teraso položimo talno oblogo. Ker je terasa tesno povezana z dnevno sobo, bomo po njej verjetno večino časa hodili v copatih. Zato naj bodo tla trdna in enostavna za čiščenje. Za talno oblogo lahko uporabimo plošče iz naravnega kamna, keramične ploščice, klinker, tlakovce in opeko. Tudi lesene obloge so uporabne, vendar bodo v vlažnem vremenu spolzke. Pomembno je, da je izbrana talna obloga odporna proti zmrzali.

Terasa z udobnimi stoli in mizo

Na teraso namestimo vrtno pohištvo. Najpogosteje so to vrtna miza in vrtni stoli, če pa je terasa večja, pa lahko namestimo tudi vrtno kuhinjo in žar. Najbolj univerzalno je leseno vrtno pohištvo, ki se poda na skoraj vsako teraso, lahko pa uporabimo tudi kovinsko, kamnito in pleteno pohištvo. Če pohištvo pogosto prestavljamo, pa so primerni izdelki iz umetnih materialov. Oprema terase naj bo v vrtnem stilu, v katerem je zasnovan vrt.

Vrtna terasa
Vrtna terasa je lahko postavljena ob hiši ali pa samostojno v vrtu

Teraso polepšamo z različnimi okrasnimi elementi. Dobra izbira so različne glinene posode, v katere posadimo rastline. V kot terase ali ob steno lahko namestimo manjši kip, ki ga obdamo z zanimivo vzpenjavko.

Na vrtni terasi poskrbimo za električni priključek in električno osvetlitev. Ta je lahko usmerjena, kjer osvetlimo le mizo, ali pa diskretno namestimo posamezne luči na robove terase med rastlinjem in poskrbimo za bolj skrivnostno osvetlitev. Namesto luči lahko uporabimo tudi svečke in vrtni ogenj.

Če imamo veliko teraso, lahko postavimo manjši vodni motiv. Žuborenje vode bo ugodno vplivalo na počutje. Če imamo na vrtu dovolj prostora, lahko ob terasi napravimo ribnik, če pa izdelamo naravni bazen, pa se lahko s terase neposredno spustimo v vodo.

Vrtna terasa je namenjena druženju in uživanju. Je prostor za družinska kosila in vrtne zabave s prijatelji. Na njej lahko tudi počivamo, beremo in se sproščamo. Temu primerno jo uredimo, da bodo na njej uživali vsi družinski člani.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem