Notranja ureditev zimskega vrta

Zimski vrt je košček narave v našem domu, ki ga uredimo tako, da bomo v njem začutili tisto, kar potrebujemo in najpogosteje doživimo ob sproščenem počitku na vrtu: brezskrbnost, sproščenost in zadovoljstvo z lastnim življenjem. Zimski vrt naj nas ob pomoči domišljije popelje v pravljični svet rastlin, kjer bomo v njihovi družbi uživali s telesom in dušo.

Tla

Izbira talne obloge je prvi korak pri urejanju notranjosti zimskega vrta. Na voljo so različni materiali, ki s svojo obliko in barvami močno vplivajo na vzdušje. Najbolj naravni občutek bodo zagotovila lesena tla ali tla iz opečnatih plošč iz žgane gline. Položimo lahko tudi kamnite plošče ali pa keramične ploščice. Marsikoga bo premamilo, da bi tla v zimskem vrtu posul z drobnim peskom. Čeprav je pesek na pogled lahko zelo lep, še posebej, če kombiniramo pesek različnih barv in velikosti, pa takšno ureditev odsvetujemo. Posamezne kamenčke bomo prehitro zanesli v notranje prostore, kjer bodo poškodovali parket ali preprogo. Ravno tako na tla ne položimo zemlje in posejemo trave. Trava ne bo dobro uspevala, na mestih hoje pa bodo nastale gole zaplate zemlje.

Pri barvi materiala lahko izbiramo med svetlimi in temnimi barvami. Temna tla bodo v zimskem času bolje absorbirala sončno svetlobo in se posledično bolj segrela, kar bo vplivalo na porabo energije za ogrevanje, v poletnem času pa bodo prekomerno ogrevala zimski vrt. Za manjše zimske vrtove so bolj priporočljiva svetla tla, ker se bodo poleti manj segrela in bo manj težav s pregrevanjem.

Pohištvo

V zimskem vrtu je zagotovo med najpomembnejšimi deli prostor za sedenje. Kakšen je namen te rastlinske oaze, če ne moremo udobno sedeti in uživati v zelenju? Še preden se lotimo sajenja rastlin, se odločimo, kakšno sedežno garnituro ali mizo s stoli bomo imeli. To je odvisno, čemu bo zimski vrt primarno namenjen. Če bo šlo bolj za kotiček za posedanje ali branje, potem je dovolj dvo ali trosed ali morda nekaj stilsko oblikovanih stolov z manjšo mizico. Če pa želimo v tej zeleni oazi imeti družinska kosila ali večerje, pa bomo morali izbrati večjo mizo in stole.

Več pozornosti moramo nameniti materialu. Pohištvo bo izpostavljeno sončni svetlobi in višji zračni vlagi, zato mora biti bolj obstojno. Najbolj obstojno je pravo vrtno pohištvo, ki je narejeno, da kljubuje vremenskim razmeram.

Pohištvo razmestimo v prostor tako, da se zlije z rastlinjem. Kotiček za sedenje povsem obdamo z rastlinami, pri čemer za naslon namestimo visoke rastline. Tako bomo dosegli občutek intimnosti. Da nam ne bo vroče, nad kotiček za sedenje speljemo vzpenjavke ali pa visoke rastline, ki bodo nudile dovolj sence.

Osvetlitev

Preko dneva bo za osvetlitev skrbelo sonce. Steklen zimski vrt je zelo svetel in vse do poznega večera ne potrebuje osvetlitve. Šele ko se stemni, prižgemo luči.

Pri izbiri luči se lahko odločimo za plosko osvetlitev. Na strop namestimo eno močno luč, ki bo osvetljevala celotni prostor ali pa na mesto med stropom in stenami namestimo manjše reflektorske luči. Takšna osvetlitev bo celoten zimski vrt močno razsvetlila, ne bo pa nudila občutka intime.

Boljša izbira je namestitev več luči, ki jih diskretno razporedimo med posamezne rastline in jih tako osvetlimo. Če jih osvetlimo od spodaj navzgor, bomo rastline spoznali povsem v novi luči. Ne premočne, ozko usmerjene reflektorske luči lahko namestimo pod strop in z njimi osvetlimo posamezne rastline. Tako bomo dosegli zanimiv občutek intimnosti in romantike, poudarili pa bomo tudi posamezne bolj zanimive rastline. Posedanje v tako osvetljenem zimskem vrtu bo prav posebna izkušnja.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem