Lega zimskega vrta

Najboljša lokacija za zimski vrt je južna stran objekta. Tu je največ sonca in rastline bodo zagotovo najbolje uspevale. Zimski vrt lahko postavimo tudi na vzhodno ali zahodno stran. Severna stran je neprimerna, ker je premalo svetlobe in bi uspevale le rastline, ki jim ustreza senca (npr. praproti). Zimski vrt na severni strani tudi zahteva več ogrevanja pozimi, saj ga ne greje sonce.

Od naklona strehe je odvisna učinkovitost sončnih žarkov pozimi. Bolj strma je streha, bolj toplo bo pozimi. Mogoče je imeti tudi povsem ravno streho, vendar pa bo v času snega v zimski vrt prodrlo bistveno manj sončne svetlobe.

Zimski vrt običajno prizidamo k obstoječi hiši oz. objektu. To pomeni, da poderemo eno izmed sten, ali odstranimo veliko okno in prizidamo konstrukcijo s steklenimi površinami. V takšnem primeru imamo zimski vrt s tremi steklenimi stenami in steklenim stropom. Lahko pa ga načrtujemo že ob gradnji nove hiše. V tem primeru je lahko steklena le streha in ena ali dve steni. Takšen zimski vrt bo nudil nekoliko manj »oazičen« občutek. Gre svetlo dnevno sobo, ki pa ni prednostno namenjena rastlinam.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem