Oblikovanje vrta s čebulnicami

Večina čebulnic ima zelo lepe cvetove, ki barvno zelo poživijo vrt. S tulipani, narcisami in hijacintami lahko naredimo prave cvetoče preproge. Slabost večine čebulnic je, da po cvetenju postanejo nezanimive. Zeleni listi običajno ne izstopajo in pogosto se posušijo, ko se čebulica po cvetenju založi s hranilnimi snovmi. Pri oblikovanju vrta moramo to upoštevati, da vrt večji del leta ne bo nezanimiv. Zato čebulnice najpogosteje sadimo z drugimi trajnicami ali grmovnicami.

Čebulnice lahko najdejo svoje mesto v formalnem vrtu. Z njimi oblikujemo cvetoče grede. Skupaj lahko kombiniramo čebulnice, ki cvetijo v različnih delih leta in tako dosežemo, da je greda preko leta ves čas zanimiva. Če imamo radi spomladi cvetoče čebulnice, kot so narcise in tulipani, lahko zasadimo grede le z njimi. Ko odcvetijo, jih izkopljemo in na njihovo mesto posadimo enoletnice. Tako ohranimo grede zanimive preko leta. Na gredah sadimo v skupine rastline enakih barv. Oblikujemo lahko različne barvne vzorce, pri tem je le pomembno, da sadimo sorte, ki bodo cvetele sočasno.

Ker so čebulnice rastline sezonskega značaja, jih najpogosteje sadimo v mešane grede. Kombiniramo jih z različnimi cvetočimi trajnicami in grmovnicami na skupnih gredah. Sadimo jih v manjše skupine, da pridejo bolje do izraza, ko zacvetijo.

Čebulnice lahko sadimo v manjše skupine ali posamično v travo. Za takšno sajenje izbiramo vzdržljivejše vrste, ki bodo lahko tekmovale s travo za vodo in hranilne snovi. S spomladanskimi čebulnicami, kot so zvončki in žafrani lahko spomladi trato spremenimo v pisano preprogo, ki bo odcvetela še pred prvo košnjo. Čebulnice, ki cvetijo kasneje, ko travo že kosimo, sadimo v skupine, ki jih označimo, da jih pri košnji pravočasno opazimo.

Primerno mesto za čebulnice je pod listnatimi drevesi, ki nimajo pregoste krošnje. Z njimi prekrijemo tla pod drevesom. S svojim videzom in cvetovi so lahko lepa dopolnitev drevesa. Posadimo lahko drobne čebulnice, ali pa takšne, ki zrastejo višje. Pazimo le, da ne sežejo v krošnjo drevesa, če je ta pritlikave sorte.

Čebulnice lahko sadimo tudi v posode in cvetlična korita. V posamezno posodo posadimo le rastline ene sorte. Posode lahko med seboj različno kombiniramo in ustvarjamo različne barvne kombinacije. Spomladanske čebulnice lahko, potem, ko odcvetijo, presadimo v vrt, v posode pa posadimo različne enoletnice. Za cvetlična korita, ki jih namestimo na okenske police, uporabimo nižje rastoče rastline. Kombiniramo jih lahko z nekaterimi trajnicami in enoletnicami, ki jih tudi gojimo v cvetličnih koritih.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem