Zelišča

Na splošno velja, da so zelišča rastline, ki vsebujejo aromatične snovi in se uporabljajo v prehrani, farmaciji in kozmetični industriji. Od drugih rastlin jih ločijo različne učinkovine, kot so eterična olja, grenčične in mineralne snovi. Po ocenah strokovnjakov je približno 20.000 rastlinskih vrst, ki vsebujejo različne zdravilne snovi, od tega pa je raziskanih le okoli 500 vrst.

Aromatična zelišča običajno uporabljamo v kulinariki kot začimbe. S svojimi aromami izboljšujejo ali pa spreminjajo okus hrane. Zelišča, ki vsebujejo različne zdravilne učinkovine, se uporabljajo v farmaciji za izdelavo zdravil in drugih zdravilnih pripravkov. Veliko teh zelišč vsebuje strupene spojine, zato moramo z njimi ravnati previdno. Zelišča, ki vsebujejo veliko eteričnih olj, se uporabljajo v kozmetični industriji za izdelavo dišav.

Zelišča imajo uporabne učinkovine v različnih rastlinskih delih. Na vrtu največkrat gojimo tista zelišča, ki imajo učinkovine v listih, steblih in cvetovih, izjemoma tudi tiste, ki jih imajo v semenih in koreninah.

V zeliščni vrt najpogosteje posadimo dišeča in aromatična zelišča, ki jih uporabljamo v kuhinji. Vonj zelišč je različno močan, sestavljen pa je iz različnih kemičnih snovi. Zelišča lahko neprestano oddajajo aromatične snovi in takšna zavohamo na razdaljo. Druga zelišča pa aromatične snovi sprostijo ob dotiku.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem