Obrezovanje sadnega drevja

Obrezovanje je zagotovo najpomembnejše opravilo v sadnem vrtu ali sadovnjaku. Z obrezovanjem usmerjamo rast dreves in izboljšujemo kakovost pridelka, napačno pa je mišljenje, da obrezovanje povečuje količino sadežev. Ravno nasprotno. Zaradi obrezovanja začnejo drevesa roditi kasneje, pridelek pa je manjši.

Če bi drevo prepustili samo sebi, bi v nekaj letih razvilo veliko in gosto krošnjo. Njena značilnost bi bile tanke veje, ki ne bi zmogle držati težkih plodov, zaradi zelo gostega listja, pa bi se širile razne bolezni. Sadežev bi bilo veliko, vendar pa bi bili majhni in veliko bi jih bilo poškodovanih.

Obrezovanje drevja

S pravilnim obrezovanjem redčimo krošnjo in poskrbimo za razvoj močnih glavnih vej, ki so sposobne nositi težo plodov. Z obrezovanjem preprečimo rast v višino in omogočimo razvoj rodnih vej nizko pri tleh, kar močno olajša obiranje sadja in nego dreves. Z obrezovanjem skrbimo, da je krošnja redka, kar omogoča dostop sončnim žarkom do posameznih plodov. Ti se zato bolje razvijajo in lepše dozorijo. Deževnica iz krošnje hitreje odteče, listi se hitreje posušijo in zmanjša se pojavljanje bolezni. Redno obrezovana sadna drevesa so bolj zdrava, njihovi plodovi pa večji in boljšega okusa.

Obrezovanje je zelo zahtevno opravilo, pri katerem lahko z neznanjem napravimo več škode, kot koristi. Z obrezovanjem tudi ne moremo napraviti čudežev. Če imamo posajeno drevo visoko rastoče sorte, ga z obrezovanjem ne bomo mogli obdržati nizkega, ne da bi mu močno škodovali, zmanjšali njegovo rodnost in skrajšali življenjsko dobo. Enako velja, če so drevesa posajena pregosto, saj bodo intenzivno rasla navzgor proti svetlobi. Obrezovanje na napačen način tudi spodbuja tvorbo nerodnih zelenih poganjkov.

Preden se spomladi lotimo obrezovanja, se je smiselno podučiti, kako pravilno obrezovati sadno drevje. Znanje lahko pridobimo v številnih knjigah in na praktičnih prikazih. Vsekakor pa največ pomenijo lastne praktične izkušnje. Vsako leto februarja in marca v različnih delih Slovenije potekajo praktični prikazi obrezovanja sadnega drevja, kjer se lahko naučimo in poskusimo obrezovati. Če obrezovanja nismo vešči, je smiselno najeti strokovnjaka za obrezovanje sadnega drevja.

Zberi ponudbe za obrezovanje dreves
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem