Sajenje in sejanje enoletnic in dvoletnic

Enoletnice in dvoletnice so enostavne za vzgojo, tako da lahko kupimo semena in sami vzgojimo rastline. V vrtnarijah in vrtnarskih centrih lahko kupimo mlade rastline, ki jih posadimo.

Kupujemo sveža semena, ki so bila shranjena v hladnem in ustrezno suhem prostoru. Večina semen je kaljivih eno leto, potem pa se kaljivost hitro zmanjša, semena pa počasi propadejo. Le nekatere vrste so kaljive dlje časa, če so semena shranjena v suhem in hladnem prostoru. Semena so lahko v vrečkah, v trakovih, peletih ali v gelu.

Čas sejanja je odvisen od temperature in časa, ko želimo višek cvetenja. Običajno sejemo v lonce ali pladnje, ki jih imamo v rastlinjaku, topli gredi ali v nekoliko hladnejši, a svetli sobi v stanovanju. Ko rastline vzklijejo in so razmere dovolj ugodne, jih presadimo na prosto ali v cvetlična korita. Tiste rastline, ki slabo prenašajo presajanje, sejemo posamično v majhne razgradljive lončke. Ko so rastline dovolj velike, jih skupaj z lončkom posadimo v gredo ali cvetlično korito in postavimo na prosto, ko to razmere dopuščajo.

Enoletnice, ki preživijo zimo – so prezimno trdne, - lahko sejemo že jeseni. Mlade rastlinice bodo večinoma preživele zimo in zacvetele pozno spomladi ali zgodaj poleti. Enoletnice sejemo na prosto, ko temperatura tal preseže 7 stopinj Celzija. Dvoletnice, ki preživijo zimo pri nas, sejemo na prosto od pozne pomladi do sredine poletja, odvisno od vrste. Na stalno mesto jih presadimo jeseni.

Če sejemo na prosto, je najbolj praktično, da sejemo na stalna mesta, da nam rastlin kasneje ne bo treba presajati. Tla najprej prekopljemo in pograbimo. Semena enakomerno na redko potresemo po gredi in jih rahlo prekrijemo z zemljo s pomočjo grabelj. Zalijemo z vodo z uporabo finega razpršila. Druga možnost je, da jih posejemo v brazde. Tako bomo dobili bolj strogo zasaditev, bomo pa lahko rastline enostavno ločili od plevela. Na prekopani in pograbljeni gredi napravimo plitve brazde, ki so med seboj oddaljene od 10 do 15 cm, odvisno od velikosti rastlin. Semena enakomerno potresemo po brazdi, pri večjih semenih pa jih položimo posamično. Brazdo previdno zasujemo in zalijemo z uporabo finega razpršila.

Vzkaljene rastline bodo rasle pregosto, zato jih razredčimo ter odstranimo slabo rastoče in poškodovane rastline. Koliko prostora naj ostane med rastlinami, je odvisno od vrste. Odstranjene rastline lahko posadimo na prazna mesta.

Če kupimo mlade rastline, jih na prosto sadimo, ko ni več nevarnosti pozebe. Rastline sadimo na prekopane in pograbljene grede. Rastlinice zalijemo in jih vzamemo iz posode. Pazimo, da ostane čim več zemlje oz. substrata v koreninski grudi. Z rastlinicami ravnamo previdno, da jih ne poškodujemo. Na gredi napravimo sadilne jamice, ki pa naj bodo samo toliko globoke, kot je bila posodica. Rastlino položimo v jamico in rahlo potlačimo zemljo. Med rastlinicami previdno prerahljamo zemljo in temeljito zalijemo. Sadilne jamice naj bodo med seboj toliko narazen, da se odrasle rastline ne bodo prekrivale.

Enoletnice in dvoletnice gojimo na gredah, ki niso preveč bogate z organskimi snovmi. Preveč hranil spodbuja rast zelenih delov. Le če je zemlja zelo revna, potem dodamo gnojilo ali kompost.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem