Živali vrtnega ribnika

Če je voda v ribniku kakovostna in so razmere za življenje ugodne, se bodo v ribnik in njegovo bližnjo okolico naselile različne divje živali. V ribnik lahko naselimo ribe in školjke, vodnim polžem pa se raje izogibajmo, saj bodo povzročali škodo na rastlinah.

Od divjih živali se bodo naselili vodni drsalci in druge zanimive žuželke, žabe, pupki in druge. Te živali v ribniku ne bodo povzročale škode. Če bo ribnik dovolj velik, se bodo naselili tudi kačji pastirji, ki so v vrtu vedno dobrodošli, saj se prehranjujejo z različnimi žuželkami. Komarji v zdravem vodnem vrtu ne bodo problem, saj se bodo z njimi in njihovimi ličinkami hranile druge živali, tako da se njihovo število ne bo povečalo. Leglo komarjev so običajno zanemarjene posode in lončki, v katerih se zbira deževnica in ne izhlapi v celoti.

Ribe v ribniku običajno živijo v sožitju z rastlinami. Škodo lahko povzročajo različne vrste krapov, ki rijejo po tleh in lahko poškodujejo korenine lokvanjev. V tem primeru dno okoli rastlin zaščitimo z velikimi kamni, ki jih ribe ne morejo premakniti. Če se odločimo za ribe, mora biti ribnik dovolj velik. Za vsakih 0,5 metra dolžine rib potrebujemo en kvadratni meter površine ribnika. Če tako naselimo 10 rib, ki dosežejo velikost 30 cm, potrebujemo ribnik s površino 3 m2. Potrebna globina ribnika je odvisna od vrste rib. Preveliko število rib bo vodilo v poslabšanje kakovosti vode, pomanjkanje kisika, razvoj alg in umiranje rib. Priporočljivo je v ribnik naseliti manj rib, kot jih lahko ribnik prenese.

Če se izkaže, da je v ribniku premalo kisika, potem namestimo vodomet ali naredimo slap, ki delujeta preko dneva in noči. Vendar pa moramo paziti, da okoli lokvanjev ne nastanejo vodni tokovi, ker lokvanji potrebujejo mirno stoječo vodo.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem